„Капитанът е взел решението заедно с екипажа. Държавата се опитва

...
„Капитанът е взел решението заедно с екипажа. Държавата се опитва
Коментари Харесай

Експерти разкриха може ли да бъде превзет българският кораб Царевна

„ Капитанът е взел решението дружно с екипажа. Държавата се пробва да направи нещо, с цел да избави българските жители. Този транспортен съд се намира в непосреден риск. Как ще го направи е въпрос на решение на специфичните органи. Няма обаче по какъв начин да бъде изработен кулоар в минни полета. И капитанът е решил, че рискът е по-малък да останат в пристанището ". Това съобщи в студиото на " Здравей, България " по " Нова телевизия " военният специалист и ръководител на асоциация „ Джордж Маршал - България” Илия Налбантов в отговор на въпрос допустимо ли е да бъдат избавени българските моряци от кораба " Царевна ".

„ Не мисля, че качването на борда на кораба „ Царевна” е толкоз елементарно. Той е с висок надводен ръб, което значи, че в случай че някой желае да се качи на него, ще му трябват специфични механически средства. Корабът е предпазен точно, тъй като е с висок надводен борд”. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България” някогашният член на звеното за следствие на морски закононарушения към МТИТС Христо Папукчиев, разяснявайки информацията, че българският кораб в пристанището в Мариупол е овладян.

„ Този транспортен съд е непозната територия и качването на борда му е акт на пиратство. Дори да е прикотвен, това е нарушение”, уточни от своя страна военният специалист и ръководител на асоциация „ Джордж Маршал - България” Илия Налбантов.

По думите на Папукчиев корабът е малтийска територия, защото плава под малтийски байрак. „ Изключвам украински елементи да се качат на борда, защото той по този начин или другояче е в украинска територия и те могат да го създадат по формален път даже и при липса на администрация. Украинските управляващи може да упражни правото си на надзор и инспекция. От друга страна – какъв интерес може да има воюващата страна да се качи на борда? За тях съперниците не са на борда”, акцентира той.

Според него има друга опасност. „ В тази територия, в която се води война – има всевъзможни детайли, които нито имат религия, нито имат националност – имат единствено едно престъпно схващане, което ги насочва, към местата, където могат да осъществят възможна облага. А на кораба има гориво, което е в количества, които евентуално няма в пристанището”.

„ Методите на престъпния контингент са неограничени и задачите им са да завладеят каквото и да е. Това си е акт на пиратство. Опасността не идва от формалните управляващи, а от престъпни детайли, които желаят да се облагодетелстват от това, което се намира на борда”, съобщи Налбантов.

„ На моряците им беше препоръчано да бъдат изтеглени, само че единствено един пожела това. Всички останали останаха непринудено на кораба при към този момент ясно разразилата се ситуация”, добави той.

По думите на Папукчиев най-сигурното място е момента е кораба. „ Всеки си има персонални аргументи за решението. Важно е да се вземе поради и дали на екипажа е обяснен действителния риск, дали заплахите са разисквани, дали всеки е достигнал до осведомено съгласие”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР