Капитан I ранг о.р., професор, доктор на психологическите наки,инженер Илия

...
Капитан I ранг о.р., професор, доктор на психологическите наки,инженер Илия
Коментари Харесай

РИМ „Стою Шишков” в Смоялн – Родопският будител

Капитан I сан о.р., професор, лекар на психическите наки,

инженер Илия Петров Пеев

Родопският национален музей е основан през 1951 година в с. Райково за запазване паметниците на културата и развиване на музейното дело в България и повече от 70 години е харизматичен Духовен Будител на Родопите. Целите му са търсене, проучване, предпазване и разпространение на наследството на жителите, населяващи централната част на Родопския масив. От 2002 година публично е наричан на създателя си Стою Неделчев Шишков (27 юли 1865 година – 26 декември 1937) – преподавател, будител, родоповед, издател, донор, музеен деятел и държавник. На 26 май 1935 година по време на тържеството в чест на 70-години от рождението му и полувековната му културна активност, извършено в Пловдив, Стою Шишков подарява 50 000 златни лв. за основаване на Етнографски музей в родното му Устово, с което слага основите на музейната активност в Смолян.

Портрет на Ст. Н. Шишков, 26.V.1935 година, датата на тържеството в чест на 70-та годишнина от рождението му и деня на дарението, с което слага основите на музейната активност в Смолян

Паметен знак с барелеф на Стою Неделчев Шишков пред входа на музея в Смолян

Историческият музей в Смолян разполага с богати и разнородни сбирки – над 150 хиляди музейни единици, съхранява знаците на паметта на популацията, обитавало централната част на Родопската област през другите исторически столетия. Именно заради тази причина разумно и закономерно за лого на РИМ-Смолян е определена късноантична лампа-сърна от с. Хвойна, която алегорично продължава да озарява със светлината си духа на родопчаните:

Късноантична лампа-сърна от с. Хвойна, лого на РИМ-Смолян

Като извор на родопската нематериалност е непрекъснатата експозиция „ Културно-историческото благосъстояние на Родопите от древността до наши дни “, подредена в два раздела: Археология, с експозиции „ Праистория “, „ Траки “, „ Средновековие “ и Етнография, с експозиции „ Традиционно облекло “, „ Обреден атрибут “, „ Традиционни занаяти “, „ Родопска архитектура “ и „ Традиции и актуалност “.

121 чана запленяват със своята музикална неповторимост. Музейният екип има подготвеност за проява и възстановка на старите традиции, обредните практики и обичайните умения на родопчани. Посетителите на музея се допират и остават запленени от благосъстоянието и неповторимостта на цветовете на планината, от сръчността на родопските майстори, от любовта, с която вдъхват живот на изобретателно направените украшения, облекло, тъкани, предмети за бита, мед и желязо, и други

Обликът на музея се дефинира от хората, които работят в музея. През юли 2019 година за шеф на Регионалния исторически музей „ Стою Шишков ” – Смолян, след извоюван конкурс, беше назначена Валентина Атанасова Василева, която внесе доста нововъведения в активността на музея и задейства креативния капацитет на неговия екип.

Валентина Атанасова Василева, шеф на Регионалния исторически музей „ Стою Шишков ” – Смолян

Валентина Атанасова Василева е историк по обучение и предопределение, преподавател по специалност и културолог по душа. Тя е работила като учител по история, основен специалист „ Култура ”, а в последните години като шеф на дирекция „ Обществени действия и претовареност “ в Община Смолян, където придобива актуален управнически опит.

Нейно верую и витално кредо са думите на Екзарх Стефан: „ Всички планини се стремят с върховете си да доближат Бога, единствено в Родопите Господ слиза. “
 Екзарх Стефан I Български (07.09.1878 година – 12 май 1957 г.), професор в Духовната академия, Софийски митрополит от 1922 до 1948 година, Екзарх на Българската православна черква от 1945 до 1948 година, роден в с. Широка лъка, създател на голям брой публикации, поуки, слова, речи, книги и други. Портрет от Сияна Струнчева
Следвайки праволинейно заветите и посланията на Духовния Будител Екзарх Стефан I Български, РИМ „ Стою Шишков ” се въздига до висотата на Родопски Будител, трансформирайки се в културен център на днешния ден! Успешно се работи по две музейни стратегии, създадени от смолянския музей – „ Музей, изкуство, забавление “ и „ Музеят – новото театрално пространство на Смолян “. През месец май 2022 година Сдружение „ Български музеи “ отличи в категория „ Образователна самодейност ” събитието на Регионален исторически музей „ Стою Шишков “, Смолян „ Музейни игри на родолюбието “!

Заслужена премия за музейния екип, който в продължение на една година кандитства и разви този новаторски план. През месец август 2021 година Министерството на културата утвърди финасирането на плана  „ Музейни игри на родолюбието “ на РИМ „ Стою Шишков ”, Смолян. За първи път в Смолян „ Музейни игри на родолюбието ” стартираха през септември 2021 година:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР