Капиталовата програма на Общината от бюджет 2024 г. възлиза на

...
Капиталовата програма на Общината от бюджет 2024 г. възлиза на
Коментари Харесай

Христо Рафаилов, зам.-кмет по финанси: 205 млн. лв. е капиталовата програма на Варна за 2024 г.

Капиталовата стратегия на Общината от бюджет 2024 година възлиза на 205,06 млн. лева От тях 160,04 млн. лева са обезпечени от общинския бюджет, а останалите 45,01 млн. лева са обезпечени от Европейски стратегии и планове. Предвидили сме реалистична стратегия, като главните акценти са в областта на образованието, сподели по време на публичното разискване на бюджета в четвъртък вечерта заместник-кметът по бюджет и финанси Христо Рафаилов, представен от общинския пресцентър.

По думите му, източниците на финансиране на Капиталовата стратегия са Инвестиционната стратегия на Министерството на финансите за общински планове, банкови заеми, Националния проект за възобновяване и резистентност и финансиране по структурните фондове на Европейски Съюз.

Сектор “Образование ” ще разпредели 14,6 млн. лева за съществени поправки и реорганизация на ясли, детски градини и учебни заведения. Планирано е построяването на две нови детски градини: една за 4 групи с физкултурен салон, кухненски блок и котелно стопанство на ул. " Хъшове “ №2 за към 3,4 млн. лева и нова постройка на детска градина № 48 " Ран Босилек " в с. Тополи за 3,8 млн. лева

Нов корпус ще има VII СУ " Найден Геров " за 3,3 млн. лева Предвидено е уголемение на ОУ " Васил Друмев " под формата на пристройка към съществуваща постройка за 1,9 млн. лева Ремонт ще бъде осъществен на ОУ " Св. Патриарх Евтимий ", а в ПГГСД " Н. Хайтов " ще бъде построена спортна площадка навън за 83хил. лева За планиране, смяна на предопределение, реорганизация, главен ремонт на съществуваща постройка на " Професионална гимназия по текстил и фешън дизайн " в кв. „ Аспарухово “ за превръщането й в Черноморски юношески център са отделени 71 хиляди лева 920 000 лева ще коства изработването на план за новата постройка на Математическата гимназия “Д-р Петър Берон ”, както и за начални строителни действия. По същото направление за компютърна техника, съоръжение и икономически инвентар ще бъдат изразходени 488 400 лева

Сумата от финансовата стратегия за “Здравеопазване ” възлиза на 4,01 млн. лева Те ще бъдат изхарчени за ремонт, разширение и икономически инвентар на следните обекти: на детска ясла № 8 " Щурче " ще бъде осъществен главен ремонт с въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост, досегаемост и създаване на пристройки с асансьор; главен ремонт и реорганизация на площадки за игра навън и спорт в детска ясла № 4 " Приказен свят " ; главен ремонт и реорганизация на площадки за игра навън и спорт в детска ясла № 2 " Моряче ". Пристройката за две яслени групи към съществуващи здания на детска ясла №7„ Роза “ ще бъде финансирана по план ”Изграждане, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения на територията на Община Варна ” по стратегия на МОН, съфинансиране от Община Варна.

Разходите за компютърно съоръжение в разнообразни административни служби ще бъдат към 449 000 лева, а за видеонаблюдение - 3,1 млн. лева

За потребностите на „ Социално обезпечаване, подкрепяне и грижи ” ще бъдат разпределени 1,3 млн. лева за пазаруване на товарни коли, компютърна техника и инвентар за обществени заведения на територията на общината. От тази сума за план за главен ремонт на Комплекса за обществени услуги за възрастни хора “Гергана ” са планувани 57 100 лева

По функционалност “Благоустройство и комунално строителство ” 116,2 млн. лева са разпределени по обекти за водоснабдяване на вилни зони, създаване на зони за отдих към водовземни уреди, в парцели общинска благосъстоятелност, велоалеи, съществени поправки и реконструкции на пътната мрежа и уголемение на Зона за платено улично паркиране – Зелена Зона - в гр. Варна. Във връзка с построяването на нови пътища се планува да бъдат отчуждени земи на стойност 576 000 лева За планиране на археологически обект в паркова повърхност в централна част на града са отделени 77000 лева За благоустрояване на междублоковите пространства районните администрации ще разполагат с 32,6 млн. лева Общинското дружество “Паркинги и синя зона ” ще получи 795 000 лева за компютърно съоръжение и рационализиране на Централизираната система за платено паркиране и прът центъра Зелена зона.

За активност “Геозащита ” са планувани 50 616 лева за подсилване на брегово свлачище в м. “Св. Никола ” и филтриране на отпадни води в с. Константиново и с. Звездица. В активност " Чистота " за създаване на система за установяване и отчитане на количеството събрани битови боклуци са планувани 228 602 лева Сектор “Икономически действия и услуги ” получава 19,4 млн. лева за съществени поправки и реорганизация на общински пътища и улична мрежа в селата Тополи, Звездица, Каменар и с.о. Ракитника.

По финансовата стратегия за функционалност “Култура, спорт, почивни действия, религиозно дело ” са ориентирани 692 045 лева - за покривна реорганизация на конна база “Виница ”, ремонт на къщата на Антон Новак в Морската градина и замяна на филтрите на открития басейн в плувен комплекс “Приморски ”. Сред финансираните обекти са също и Градската художествена изложба, Историческия музей, Регионалната библиотека “Пенчо Славейков ” и Зоопарка. Той се нуждае от средства за лиценз и пазаруване на нови животни.

Проектобюджетът за 2024 година ще усъвършенства качеството на живот на хората във Варна и кметствата. Ще създадем привлекателна и комфортна витална среда, а при разходването на средствата ще се реализира непоколебим надзор за законосъобразно потребление на обществените запаси, периоди и качество, сподели още Христо Рафаилов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР