Капацитетът на електрическата мрежа, наличен по света, не е в

...
Капацитетът на електрическата мрежа, наличен по света, не е в
Коментари Харесай

Световната електрическа мрежа не може да поеме огромния брой възобновяеми източници: Доклад на МАЕ

Капацитетът на електрическата мрежа, разполагаем по света, не е в крайник с бързия напредък на технологиите за " чиста сила ", което евентуално излага на риск климатичните цели на държавните управления, съгласно отчет на Международната организация по енергетика (МАЕ).

За да се реализиран климатичните цели, избрани от международните държавни управления, повече от 80 милиона километра електрически мрежи би трябвало да бъдат добавени или ремонтирани до 2040 година, което е " еквивалентът на цялата съществуваща световна мрежа ", съгласно отчета на МАЕ от 7 октомври.

Въпреки че " електрификацията и внедряването на възобновими енергийни източници набират скорост ", съществува риск преходът към чиста сила да спре заради неналичието на " съответни мрежи за свързване на новото електроснабдяване с търсенето ".

" Най-малко 3 000 гигавата (GW) планове за възобновима сила, от които 1 500 GW са в напреднал етап, чакат на опашки за свързване към мрежата – еквивалентно на пет пъти количеството слънчеви фотоволтаични и вятърни мощности, добавени през 2022 година ", се отбелязва в отчета.

" Това демонстрира, че мрежите се трансформират в спънка за прехода към чисти нулеви излъчвания ", установи МАЕ.

Докато вложенията във възобновима сила като слънчева и вятърна сила, електрически транспортни средства и термопомпи " се усилват бързо " – съвсем удвоявайки се от 2010 година насам – вложенията в електрически мрежи остават " статични " на към 300 милиарда $ годишно, се споделя в отчета.

Парижкото съглашение за климата от 2015 година сложи за цел да се задържи световното нарастване на междинната температура до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища. Забавянето в основаването на нужната електрическа мрежа може да попречи на тази цел, се споделя в отчета.

МАЕ показа сюжет – " Случай на закъснение на мрежата ", при който модернизацията на съществуващите електрически мрежи и построяването на нови мрежи не се случват навреме. В такава обстановка ще има 58 гигатона спомагателни излъчвания на CO2 от енергийния бранш в съпоставяне със обстановка, при която се реализират националните цели в региона на климата.

" Това е еквивалентно на общите излъчвания на CO2 в международния енергиен бранш от последните четири години. Това също по този начин би означавало, че световното дълготрайно повишение на температурата ще надвиши 1,5 градуса по Целзий, с 40% възможност да надвиши 2 градуса по Целзий ", се споделя в известието.

Докато отчетът на МАЕ предлага усилване на инфраструктурата на електрическите мрежи, с цел да се реализира преходът към зелена сила, сходни опити за преход могат да застрашат надеждността на мрежата.

В Съединените щати доста оператори на електрическа енергия заеха позиция против строгите правила за излъчванията на парникови газове, наложени на бранша за произвеждане на електрическа енергия от администрацията на Байдън в опита й да прокара възобновимата сила.

В изказване от 8 август група самостоятелни систематични оператори и районни преносни организации предизвестиха Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати, че препоръчаните от организацията разпореждания за излъчванията в енергийния бранш " имат капацитет да повлияят значително и неподходящо на електрическата надеждност ".

Множество правила за излъчванията на CO2 и десетилетия старания за ограничение на изкопаемите горива доведоха до " пенсионирането " на въглищните и газовите електроцентрали с по-бързи темпове от инсталирането на слънчеви и вятърни уреди.

Тъй като вятърът и слънчевата сила зависят от времето, липсват надеждни аварийни източници, което поражда опасения за евентуален дефицит на електрическа енергия, съобщи групата.

Проблем с електрическата мрежа на Съединени американски щати

В изявление за EpochTV по-рано този месец енергийният анализатор Дейвид Блекмън назова казуса с електрическата мрежа в Съединените щати " голям проблем ".

" И това е доста по-голямо, в сравнение с хората знаят, тъй като сега имаме рецесия в доставките на електрически трансформатори за нашата електрическа мрежа ", сподели той. " Трансформаторите са неразделна част от всеки електроенергиен план в Америка – в действителност по света – и са в огромен дефицит. Отнема до четири години за нови доставки на тези трансформатори. Запасите са доста ниски ".

" И, знаете ли, не можете да разширите мрежата, в случай че нямате оборудването, с което да го извършите. Федералното държавно управление не прави нищо, с цел да реши този проблем ".

През март IEEE Spectrum, издание на Института на инженерите по електротехника и електроника, разгласява отчет за прехода към електрически автомобили, който акцентира няколко от провокациите при подготовката на мрежата за електрическа стопанска система.

Разходите за трансформатори са скочили до 20 000 $ всеки, се споделя в отчета. Тъй като може да са нужни по-големи трансформатори за поддръжка на електрически автомобили, доста от 180-те милиона електрически стълба в Америка също ще би трябвало да бъдат сменени, което в допълнение ще усили разноските.

Подобренията и подмяната на 8 000 блока за произвеждане на електрическа енергия в мрежата и 600 000 благи от електропроводи за изменчив ток, както и 70 000 подстанции за поддръжка на увеличената възобновима сила и предпазване на акумулатори, се чака да костват повече от 2,5 трилиона $ до 2035 година

В отчета на МАЕ организацията отбелязва, че модернизирането на мрежовата инфраструктура е развой, който лишава доста време. Новата мрежова инфраструктура постоянно лишава от 5 до 15 години, с цел да се възнамерява, позволи и приключи.

За разлика от нея, плановете за възобновима сила могат да бъдат приключени единствено за 1 до 5 години. Той също по този начин уточни, че вложенията в мрежата ще би трябвало да се удвоят до 2030 година от сегашните равнища до повече от 600 милиарда $ годишно.

Освен това, до момента в който отчетът на МАЕ показва възобновимата сила като деяние в интерес на климата, такива енергийни планове могат да основат съществени опасности от замърсяване.

Например, до момента в който сега има повече от 500 милиона слънчеви панели в Съединените щати, десетки милиони слънчеви панели се чака да бъдат добавени през идващите години. Междувременно нищо не е направено, с цел да стане промишлеността изцяло рециклируема, поставяйки въпроса за безвредното изхвърляне на панелите.

Токсичните химикали в слънчевите панели включват кадмиев телурид, олово, хексафлуоретан и други В допълнение, силициевият тетрахлорид, химикал, основан като непряк артикул от производството на слънчеви панели, може да аргументи мощно раздразнение и изгаряния на кожата и очите.

Изхвърлянето на боклуци от слънчеви панели в депата съставлява дълготраен риск за околната среда, защото токсичните минерали и метали могат да попаднат в почвата и да я замърсят.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР