Канцлерът Ангела Меркел печели четвъртите поред парламентарни избори в Германия

...
Канцлерът Ангела Меркел печели четвъртите поред парламентарни избори в Германия
Коментари Харесай

Победа и разочарование за Меркел. С кого ще управлява?

Канцлерът Ангела Меркел печели четвъртите подред парламентарни избори в Германия с разочароващ резултат, който слага въпроса с каква коалиция би могла да ръководи страната. Най-голямата изненада на изборите сервира незнайният гласоподавател. Той още веднъж наказа социолозите.

Експертите, които мерят политическите настройки, даваха на консерваторите на Меркел близо 40% от гласовете, само че се получи най-слабият резултат за тях от 1949 година насам, написа " Дойче веле ". На този декор първата реакция на канцлера след оповестяването на данните от екзиптола прозвуча даже малко надменно. Тя съобщи: " Без нас не може да бъде формирано държавно управление. "

Социалдемократите - в съпротива

Консерваторите губят гласове в две направления: от тях преливат гласове най-много към свободните демократи и към десните популисти. В същото време ХДС/ХСС не съумяват да активизират нови млади гласоподаватели.

Огромен принос за слабия резултат на консерваторите има пагубният резултат на ХСС в Бавария, който губи повече от 10% от гласовете, които партията съумя да вземе на изборите преди 4 години. А тежкото проваляне за социалдемократите лиши на канцлера Меркел една от опциите за съдружно ръководство - ГСДП разгласи, че няма да взе участие още веднъж в необятна коалиция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР