Каноничният избор за нов Видински митрополит ще се състои в

...
Каноничният избор за нов Видински митрополит ще се състои в
Коментари Харесай

Митрополитите начело с патриарх Неофит ще изберат кой да оглави Видинската епархия

Каноничният избор за нов Видински митрополит ще се състои в Синодалния параклис на Светия Синод в столицата. Митрополитите отпред с патриарх Неофит ще избират сред епископите Даниил и Герасим , които бяха излъчени от епархийските гласоподаватели на първия стадий от процедурата на 28-ми януари. 
Един от двамата епископи - Драговитийският Даниил, викарий на митрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия или Мелнишкият Герасим, основен секретар на Светия Синод и ръководител на патриаршеската катедрала Свети Александър Невски, ще оглави Видинската епархия. Новият митрополит ще продължи делото на починалия дядо Дометиан , който остави след себе си доста положително завещание - храмовете, и манастирите в епархията са поддържани в чудесно положение. 
Първият стадий от избора на нов видински митрополит провокира недоволството на група жители, откакто техният любимец свещеник Поликарп получи единствено два гласа, макар че в негова поддръжка бяха събрани повече от 6 500 подписа на жителите на региона. Протестиращите дефинираха вота за съдбоносен, а епархийските гласоподаватели за подкупни.

Врачанският митрополит Григорий , виновен за провеждането на процедурата увери, че изборът е минал при прецизното съблюдаване на Устава на Българската православна черква. Шестима от епархийските гласоподаватели внесоха тъжба против седем души в Районна прокуратура Видин за очерняне.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР