Кандидатите за кмет на София уверяват, че лифтовете на Витоша

...
Кандидатите за кмет на София уверяват, че лифтовете на Витоша
Коментари Харесай

Лифтовете на Витоша ще заработят, уверяват кандидатите за кмет на София

Кандидатите за кмет на София твърдят, че лифтовете на Витоша ще проработят. Подобряването на достъпа до планината с увеличение на рейсовете е залегнало в стратегиите им. Йорданка Фандъкова от ГЕРБ и самостоятелният Борис Бонев от " Спаси София " дават обещание излетни линии, което значи в събота и неделя. Арх. Борислав Игнатов от " Демократична България " залага на ежедневни автобусни транспорти до " Алеко " и " Златните мостове ", които да станат част от системата на градския превоз на София. Независимата Мая Манолова, подкрепена от Българска социалистическа партия и други партии, също възнамерява всеки ден рейсове до се качват до там.

" Тези автобусни линии бяха спрени от общината още през 2003 година, тъй като не й достигали 200 000 лв., с цел да ги поддържа. По същата причина Столична община продаде общинските " Въжени линии " на Витоша, тъй като не й достигали 300 000 лв. за поддържането им ", означи Тома Белев, някогашен шеф на парк " Витоша ", в този момент претендент за общински консултант от " Демократична България ", на среща с гласоподаватели.

" Договорът за продажба на общината с купувача " Витоша ски " АД е от 2007 година и беше гласуван от Столичния общински съвет, доминиран от ГЕРБ. Фандъкова можеше да принуди " Витоша ски " да си обнови лифтовете до момента, само че не го направи. Столичната община не разви автобусния превоз на Витоша, с цел да се употребява Симеоновският въжен превоз от софиянци ", счита Марта Георгиева, доскорошен общински консултант от " Демократична България " и претендент за нов мандат.

Възстановяване на старите, само че и нови лифтове в сегашните просеки

Витоша в този момент е монополизирана и съгласно Борис Бонев. Всички лифтови уреди, построени през годините, са овладени от един монополист, обвързван с корупционни кавги, показва той. И въпреки приватизационният контракт със Столичната община да го задължава да ги поддържа в съответно положение, от всичките му поверени лифтове, единствено три работят и то през зимата.

Възстановяването на Княжевската кабинка ще е първата фаза от поетапното възобновяване на общинския надзор върху лифтовете, дава обещание Бонев. В програмата си той отбелязва, че оборудванията са дадени на концесия. Те обаче са продадени от Столичната община и през днешния ден са частна благосъстоятелност, която се пази от Конституцията.

Манолова също ще възвърне Княжевския, само че и Драгалевския въжен превоз. И тя приема притежателя на лифтовете за концесионер. В последния брой на " Капитал " Манолова декларира " Общината да има ясна позиция и посредством договаряния с концесионера да стигне до решение, което да даде опция при ниски цени хората да се качват на Витоша... Ако няма предпочитание за ясни договаряния, лифтовете може да бъдат демонтирани като рискови железни уреди ".

Борислав Игнатов е нападателен в програмата си за бъдещето на лифтовете. Той декларира, че има законов път, по който ще задължи притежателя да отстрани рисковите уреди и да ги размени с нови.

" Трасетата на лифтовете ще се лимитират в сегашните горски просеки, с цел да няма нова сеч. Допустими са нови стъпки (стълбове) на лифтовете и влековете, с цел да се увеличи потенциала им ", се прецизира в програмата му.

Йорданка Фандъкова също се зарича да върне на софиянци въжените линии, само че единствено Княжевската кабинка. Поставила е период - до 2021 година " Със или без съдействието на притежателя ", декларира тя. Нейни екипи проверявали оборудванията в последните години и задължили притежателя да ги възвърне, твърди Фандъкова. Досега това не е направено.

Фандъкова дава обещание да предприеме ограничения за задвижване още веднъж и на Драгалевския седалков въжен превоз. Според нея е в ход проектът на общината за основаване на обща станция на метрото и Симеоновския въжен превоз, (собственост на " Витоша ски " АД).

За обновяването на хижите обещанията са по-скромни

Състоянието на хижите на Витоша, които са общинска благосъстоятелност, изисква сериозна грижа от бъдещото управление на Столичната община. Само Фандъкова дава обещание да ги възвръща, като афишира, че първата към този момент е подготвена – хижа " Боерица ". Тя е актуализирана ненапълно, само че е затворена и няма надпис, че е хижа. Табела осведомява, че постройката е база на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " на Столичната община.

 Хижа
© Максим Караджов

Хижа " Боерица " е компактно затворена и не приема туристи.

" Тя е на Столичната община, за тяхната спешна работа, и не приема туристи ", обясниха стопани на прилежащи хижи. В непосредственост е хотел-ресторант " Боерица ", също общинска благосъстоятелност, ръководена от " Софийски парцели " АД и отдадена чартърен.

 Близо до затворената хижа е едноименният хотел-ресторант. Той също е общинска благосъстоятелност и приема туристи.
© Максим Караджов

Близо до затворената хижа е едноименният хотел-ресторант. Той също е общинска благосъстоятелност и приема туристи.

Игнатов е решил да трансформира голямата каменна постройка в местността " Златните мостове ", която е общинска, в детска планинска база. Той е уверен, че близката до София планина би трябвало да се развие като ученическа ски школа.

Фандъкова се ангажира взаимно със ски учебните заведения да построява нови влекове за образование на възпитаници. И Бонев отбелязва в програмата си " План за София ", че Витоша би трябвало да се развива като база за целогодишно спортуване на децата на столицата.

В идващите дни " Дневник " ще съпостави предлаганите решения на претендентите за кмет на София за възстановяване на качеството на въздуха и за дигитализацията на общинските услуги. Вече бяха разказани концепциите им за транспарантни публични поръчки и за презастрояването.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (198)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР