Кандидатите за членове на новата антикорупционна комисия ще бъдат оценявани

...
Кандидатите за членове на новата антикорупционна комисия ще бъдат оценявани
Коментари Харесай

Кирил Петков, Христо Иванов и ген. Атанасов ще оценяват моралните качества на кандидатите за КПКОНПИ

Кандидатите за членове на новата антикорупционна комисия ще бъдат оценени по няколко критерия, с изключение на концепцията си. Те ще получат оценка от 1- най-ниска до 10 най-висока за морала и професионалните си качества, квалификацията и опита си, характерната си подготовка и мотивацията си. Всеки претендент ще бъде класиран по отношение на сбора от оценките, които е получил от всеки един член от петимата от номинационната комисия.

 

Това планува плана на правила за активността на номинационната комисия и за осъществяване на процедура по номиниране, разглеждане на кандидатури и избор на членове на Комисия по противопоставяне на корупцията, импортиран в Народното събрание с подписите на 26 депутати от " Продължаваме промяната-Демократична България. Сред вносителите са Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Стою Стоев, Мирослав Иванов.

 

Според признатия в края на септември 2023 година закон новата антикорупционна комисия трябваше да проработи при започване на годината, а с нея да бъде заменен и моделът на битката с корупцията с обещания да стане по-ефективен. Вместо това обаче сега на процедура няма държавен орган, който да се бори с корупцията във властта.

От 1 март няма да има кой да проверява корупция в България, предизвести Христо Иванов

 

Още в края на февруари Христо Иванов предизвести, че има риск от " вакуум ", защото на 1 март влязоха в действие признатите промени в антикоруоционния закон, съгласно които отговарящата комисия за корупция се разделя на две - за лишаване на имущество и комисия за противопоставяне на корупцията.

 

От плана за правила се схваща, че процедурата ще стартира първо с покана към представителите на другите институции, които да дефинират свои представители за номинационната комисия. Те ще имат за това 15 дни, след което в период от 7 дни, антикорупционната комисия в Народното събрание ще ги дефинира.

 

Приетият през септември м.г. нов антикорупционен закон планува комплицирана процедура за избора на ръководиство на антикорупионната комисия като един от стадиите за избор на управление е то да мине през номинационна комисия, която да прегледа кандидатурите. Членовете на номинационната комисия ще са петима и ще бъдат представители на Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правораздаването, Сметната палата, омбудсмана.

 

В предложенията е записано, че те ще би трябвало дават отговор на критерии: да бъдат български жители, неосъждани за закононарушение, без отговорности към страната и в последните 5 години да не са били депутати, министри, нито да са били част от политически кабинет на орган на политическата власт.

 

След като е осъществен асортимент за допустимост на претендентите за управление на антикорупционната комисия, ролята на номинационната комисия е да провежда обществено чуването на позволените претенденти, след което да разиска тяхното показване.

 

Предвижда се съвещанията на номинационната комисия да са открити за публицисти и ще се излъчват онлайн на уеб страницата на Народното събрание. Предложения за претенденти за Антикорупционната комисия ще може да се вършат от депутати или от юридически лица с нестопанска цел в социална изгода. На първото съвещание на номинационната комисия ще бъде направен и признат график за работата й.В период до 30 дни от съвещанието по допустимост, моминационната комисия ще организира обществено чуване на позволените претенденти и ще разиска представянето им.

 

След това тя ще би трябвало да изготви и внесе в отрасловата парламентарна комисия обстоен и стимулиран отчет, който да съдържа мнение за представянето на претендентите по време на чуването им, както и целесъобразно оценяване, което ще е направено въз основата на четири детайла. Първият е дали са изпълнени законовите условия за заемане на длъжността, вторият ще преценява нравствените и професионалните качества на претендентите, както и тяхната подготовка и опит.

 

На трето място номинационната комисия би трябвало да излезе с оценка за характерната подготовка и качества, както и мотивацията на номинираните за заемане на длъжността, а на четвърдо място ще преценява и концепцията на претендентите за активността на Антикорупционната комисия.

 

Номинационната комисия ще класира претендентите съгласно получената оценка и всеки един от петимата й членове може да изрази изключително мнение към отчета, в случай че не е склонен с болшинството.

 

Инфо: Дневник

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР