Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков заяви в Сандански, че

...
Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков заяви в Сандански, че
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Каня Румен Радев на дебат

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков съобщи в Сандански, че е подготвен да взе участие в спор по основните тематики за страната със настоящия държавен глава Румен Радев във връзка покана за спор на една от националните малките екрани.

„ Радев дължи доста отговори за проблемите в страната и грешките на служебния кабинет, и в директен спор гласоподавателите ще получат явен отговор за решенията и другите възможности, които предлага нашата кандидат-президентска двойка “, уточни проф. Герджиков.

По горещата тематика с високите цени на тока, претендентът за президент разяснява, че през вчерашния ден на Европейския съвет в Брюксел не е реализиран консенсус за неотложен общ европейски отговор на държавите-членки във връзка с невижданата обстановка в енергийния бранш. „ Ситуацията с енергетиката и с фрапантния скок на цената на тока в нашата страна е сериозна. Потърпевши са милиони български семейства, пострадал е бизнесът, който стачкува. Правителството даде обещание обезщетения за небитовите консуматори по 110 лв. за мегаватчас, което обаче е извънредно незадоволително. Държавата би трябвало да направи всичко допустимо да не се стигне до банкрути на компании и растеж на безработните, само че и да компенсира и битовите консуматори, които са най-големите пострадали от ценовия потрес “, безапелационен е проф. Герджиков.

Кандидатът за президент разяснява също, че в подтекста на Зелената договорка България има задължения във връзка с въглищните централи. „ Нека държавното управление на Румен Радев или по-добре самият той, като притежател на политическата отговорност за този кабинет, да каже в конкретика какви са заложените периоди за затваряне на централите – само че освен крайната дата, а всички междинни дати. Българските миньори и българското общество би трябвало да знаят цялата истина. “, счита проф. Герджиков. Той означи, че диалогът за Комплекс „ Марица Изток “ е диалог за енергийната сигурност на страната. Над 40% от електрическата енергия идва от Комплекс „ Марица Изток “ и без него сега е неосъществим енергийният баланс. Затова до развиването на крайните технологии следва да се ползват преходни технологии – за хващане и предпазване на CO2 и хибридни технологии.

„ Служебното държавно управление се забави с ограниченията. То е отговорно и за забавянето на Плана за възобновяване и развиване, по тази причина няма предплатено финансиране за нови енергийни планове, вместо това в Плана има лобистки планове като парогазовата централа “, съобщи проф. Герджиков. Той изрази и позицията си във връзка апелите за създаване на нови нуклеарни мощности: „ Аз споделям такова мнение, само че считам, че това не би трябвало да бъде позиция единствено на една политическа мощ. Трябва да реализираме трайно единодушие, което да подсигурява, че без значение от това, коя партия ще ръководи България, тази цел ще бъде реализирана. Една от аргументите да се кандидатирам за президент е да предизвиквам естествен и цивилизован диалог в българското общество и да обединя оптимално необятен кръг партии, публични групи и жители към такива хрумвания в полза на цялото общество “.

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков и претендентът за вицепрезидент Невяна Митева през днешния ден, дружно с евродепутатът Андрей Новаков, Росен Желязков и Стоян Стоев разговаряха с жители в Сандански. В програмата им през днешния ден са включени и срещи в Кресна и Благоевград.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР