Кандидатът за президент на Руската федерация и действащ държавен глава

...
Кандидатът за президент на Руската федерация и действащ държавен глава
Коментари Харесай

При обработени 60% от протоколите: Путин печели 87,26% от гласовете

К андидатът за президент на Руската федерация и настоящ държавен глава Владимир Путин води на тазгодишните президентски избори с 87,26 % от гласовете при обработени 60,01 % от протоколите , съобщи организация ТАСС, като се базира на данни, оповестени от Централната изборна комисия на Русия.

На второ място се класира претендентът на Комунистическата партия на Руската федерация Николай Харитонов, който е събрал 4,18 % от гласовете, съгласно частичните резултати. Следват претендентът на партия „ Нови хора “ Владислав Даванков, който е получил 3,99 %, и претендентът на Либерално-демократическата партия на Русия Леонид Слуцки с 3,12 %.

При тези резултати Владимир Путин обезпечено побеждава на изборите и няма да има втори тур, показва ТАСС. За победа на първи тур на президентските избори е належащо претендентът да получи над половината от гласовете на участвалите гласоподаватели. 

Incumbent Russian President Vladimir Putin has won the presidential election with historic result.
Putin leads with 87.34% of the vote after 40% of ballots have been processed, according to data from the Central Election Commission. Turnout is about 70%. Big win for Russia.
— Caribbean Hawk (@CaribHawk)
По предварителни данни изборната интензивност на първите в историята президентски избори в Русия, протекли в три дни – 15,16 и 17 март, е била 74,22 %. През 2018 година, когато гласуването се състоя в един ден, изборната интензивност бе осезаемо по-ниска – 67,54 на 100, напомня ТАСС. През 2018 година за Владимир Путин гласоподаваха 76,69 % от гласоподавателите, напомня организацията.

Тази година за първи път на президентските избори се гласуваше и отдалечено по електронен път, само че единствено в към една трета от съветските райони.  В 28 от тях жителите използваха федерална платформа, а в Москва бе употребена обособена платформа. В онлайн гласуването на федералната платформа изборната интензивност е достигнала 94 % или 4,4 милиона души. В Москва са били подадени съвсем 3,7 милиона електронни бюлетини.

Резултатите при отдалеченото гласоподаване на федералната платформа демонстрират, че Путин е преди всичко с 87,41 % от гласовете, а на второ място е Даванков с 6,28 на 100. За Слуцки своя глас са дали 3,75 % от участниците в отдалеченото гласоподаване, а за Харитонов – 2,56 %.

В Москва Путин побеждава с 89,1 %, на второ място е Даванков с 4,4 %, на трето и четвърто са надлежно Харитонов и Слуцки с 3,3 % и 3,2 %.

Путин печели с голяма преднина и изборите в районите на Донбас и Новорусия, оповестява ТАСС.

(Донбас и Новорусия са райони на Украйна, където през 2022 година бяха създадени референдуми за анексирането им от Русия, наказани от западните страни като незаконни).

Според информацията, представена от ТАСС, Владимир Путин печели 88,12 % от гласовете в Херсонска област след обработка на 100 % от протоколите, в Запорожка област - 92,83 %, в Луганската национална република - 94,12 на 100, а в Донецка национална република - 95,23 на 100.

Въпреки опасността от страна на Украйна, във всички райони изборната интензивност беше над междинната за Русия: в Новорусия тя надвиши 80 %, а в републиките на Донбас се приближи до 90 %, показва ТАСС.

* Във видеото:

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР