Кандидатът на управляващата партия в Тайван Лай Цинде спечели президентските

...
Кандидатът на управляващата партия в Тайван Лай Цинде спечели президентските
Коментари Харесай

Противник на Китай спечели изборите в Тайван

Кандидатът на ръководещата партия в Тайван Лай Цинде завоюва президентските избори в събота, а двамата му противници признаха провалянето си пред техни поддръжници.

При преброени 98% от изборните секции на острова настоящият вицепрезидент спечелил 40,25 от подадените бюлетини по данни на Централната изборна комисия. Основният му конкурент Хоу Юй с 33,4 % от преброените гласове и е невероятно да настигне Лай.

Лай Цинде даде обещание в събота да пази самоуправляващия се остров от китайското " заплашване ". „ Решени сме да защитим Тайван от продължаващи закани и заплашване от страна на Китай “, сподели той в победната си тирада, като в същото време даде обещание да поддържа мира и стабилността в Тайванския проток. „ Тайванският народ сполучливо се опълчи на напъните на външни сили да повлияят на тези избори “, сподели Лай в победната си тирада. Той добави, че самоуправляващият се остров " ще застане от страната на демокрацията ". „ Искам да благодаря на тайванския народ, че написа нова глава в нашата народна власт “, сподели той в победна тирада, в която благодари на двамата си съперници за признаването на провалянето им. „ Казваме на интернационалната общественост, че сред демокрацията и авторитаризма ние ще застанем на страната на демокрацията “, разгласи спечелилият.

Европейският съюз „ приветства “ президентските избори в Тайван в събота и „ поздравява всички гласоподаватели, които участваха в това демократично упражнение “, се споделя в изказване, без да се загатва новоизбраният президент. „ Европейски Съюз остава угрижен за възходящото напрежение в Тайванския проток и се опълчва на всеки едностранен опит за смяна на статуквото “, се споделя в изказването на представител на дипломатическия представител на Европейски Съюз Жозеп Борел. „ Европейският съюз акцентира, че мирът и стабилността в Тайванския проток са основни за районната и световната сигурност и разцвет. “

Пекин назова любимеца Лай Цинде рисков " сепаратист " в дните преди гласуването, а в навечерието на вота министерството на защитата му даде обещание да " смаже " всяко придвижване към самостоятелност на Тайван, напомня Агенция Франс Прес. Комунистически Китай твърди, че либерален Тайван, обособен от континента посредством 180-километров проток, е част от Китай и няма да изключи потреблението на мощ за реализиране на " обединяване ", даже в случай че спорът не наподобява неминуем.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР