Кандидатът на ГЕРБ-СДС за пети мандат като кмет на район

...
Кандидатът на ГЕРБ-СДС за пети мандат като кмет на район
Коментари Харесай

Младен Младенов: Измина труден мандат, в който преборихме много проблеми

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за пети мандат като кмет на регион „ Връбница “ Младен Младенов е един от най-опитните ръководители на региони в София. Той приказва искрено пред Tibune.bg за свършеното до тук и упованията за бъдещето.

- Господин Младенов, завършва един мандат, придружен с голям брой международни рецесии. Каква е равносметката Ви?

Този мандат беше необикновено сложен, може би най-тежкият, освен за регион „ Връбница “, само че и в страната. Беше белязан от пандемията от Covid-19, което направи извънредно мъчно реализирането на  много планове, които изискват срещи в разнообразни институции, срещи с жители, подпомагането и обслужването на нуждаещи се в условия на сигурност и доста други. След края на пандемията пристигна и войната в Украйна, която въпреки и индиректно, също оказа своето въздействие. Но аз съм удовлетворен, че успяхме да осъществяваме съвсем всичките си цели, макар компликациите. Направихме всичко, което зависи от нас и успяхме да се преборим с проблеми, върху които нямаме директно въздействие.   

- Гордеете се с реновирането на инфраструктурата за учебни заведения и детски градини. Какво е направено и какво следва?

Предстои създаване на нова детска градина в ж.к. Обеля-1, следва планиране на нова детска градина в ж.к. Връбница 2. Надявам се да следва разширение на 61 ОУ. Казвам уповавам се, тъй като сме кандидатствали по съответната стратегия и имам вяра, че планът ни ще бъде утвърден. Това ще бъде втората напълно нова  детска градина, издигната на територията на " Връбница " в последните години, като в с. Мрамор е построен нов блок на 176 ДГ „ Зорница “,  предопределен за 2 групи – 50 деца, а в кв. Обеля  е  изграден  нов блок  на 138 ДГ „ Приятели “. Така са обезпечени още места за най-малките поданици на региона и ще бъде  решен казуса с дефицита тук-там в детските градини

- Културната активност е на високо равнище, има голям брой събития. Разкажете ни за тях.

Наистина имаме голям брой начинания и апелирам да ми позволите тук да бъда по-изчерпателен. Реализирахме сполучливо през уикенда Фестивал на националната носия - Район " Връбница " –СО. Първото издание на фестивала организирахме 2019 та година. За страдание поради пандемията и сигурността на жителите, не можахме да го продължим през идващите три години. Но ето, че в този момент организирахме Второто издание на  Фестивала " Българска палитра ". Целта на фестивала е да запази и разпространява националната носия и изворния фолклор на България. Да подтиква представянето на локални традиции-песни, танци, обичаите на другите области от които са изпълнителите и спомага за съхраняването на нематериалното културно завещание. Да даде опция на колективи и самостоятелни реализатори за изява и обществено самопризнание. Да предизвиква приемствеността сред поколенията.

Жителите на Връбница  чакат с интерес обичайните събития, които се провеждат на наша територия. Тази година  по друг и запаметяващ се метод се означи празника на района  като " Седмица на Връбница "   с   Kампания „ Едно цвете за „ Връбница ”, едно цвете за в къщи ”. Кампанията стартира  на 03.04.2023 година, като със чиновниците на региона внесохме цвят в зелените площи, насаждайки огромно количество сезонни цветя. Целта бе всеки искащ да има опция да се включи в акцията и дружно да превърнем регион „ Връбница ” в едно по-красиво и цветно място за живот. Kампанията  завърши с празничен концерт в ж.к. Връбница – 2, като за положителното въодушевление се погрижиха Джаз – групировка „ София ” със солист Яна Чакалска.

Навръх Гергьовден с. Волуяк отбелязва своя празник-събор с концерт на самодейци, обичаен курбан и национално забавление със съдействието на Народно читалище " Изгрев -1921 “. По традиция  означаваме Спасовден в с. Мрамор.  Като част от своята културна политика, Следствен отдел към окръжна прокуратура – Район „ Връбница “ означи Международния ден на детето 1 юни. В самодейността се включват всички детски градини в региона. Чрез фигурите от цветя, дърво, четирилистна детелина и горска гъбка те демонстрират, че децата на „ Връбница “ обичат природата и това ги прави щастливи и виновни към бъдещето.

Водени от желанието на нашите съграждани да бъдат основани красиви и емблематични пространства  в  регион „ Връбница “, преобразихме няколко остарели трафопоста и стени на многоетажни здания с графити, като инициативата  се получи необикновено сполучлива и сполучлива.

Още през  2019 година в квартал " Обеля " се появи артистично пресъздаден Народен спектакъл. Стар електрически трафопост претърпя тотална промяна и се трансформира в красиво парче изкуство. Прекрасно изрисувана с 3D изображение застаряващата сграда се трансформира в смален модел на Народния спектакъл " Иван Вазов ".

В края на 2021 година осъществихме самодейността „ Свобода в цвят “.  Художествения план е с фокус върху градското пространство в зона с социална значителност. Реализирахме го и с оглед превенция  на неестетичното и безсистемно изобразяване върху здания.

Също по този начин за да разпространяваме птичката на гр. София, а точно синигерчето. Инициативата е новаторска, излиза отвън границите на централната част на града, осигурява  достъп до просвета на жителите на региона, включва детайли на креативна провокация към  публиките и разрешава разпространение на навлязлата графити и стрийт арт просвета. Проектът е сбъднат от Sofia Graffiti Tour и е дело на известните у нас и в чужбина български артисти Arsek & Erase.

Красив стенна живопис на растения и животни, включени в Червената книга на Република България, украси постройката на столичното 61 ОУ „ Св.Св. Кирил и Методий “ от към бул. " Ломско шосе ". Стенописът е наречен  „ Всичко зависи от нас ” и се осъществя през ноември 2022 година Събитието беше план с фокус към един от  най-сериозните международни проблеми - екологичният.   Запознава жителите и гостите на регион „ Връбница “ с  процеса на разработване на художествена стенна живопис, както  и  с техническа реализация пред погледите на жителите на региона.  Вдъхновени от природата и в блян към основаване на дългогодишен живописен обект за публиките от разнообразни възрасти, както и с оглед на  предварителна защита на неестетичното и безсистемно изобразяване върху здания планът „ Всичко зависи от нас “ насочва вниманието към настоящата тематика за запазване на природата и съхраняването на изчезващите растителни и скотски типове, включени в „ Червената книга на България ".

Графитът демонстрира Къдроглав пеликан със статут на сериозно заплашен вид; Бухал със статут на заплашен вид; Вълк- заплашен вид; Кафява мечка - заплашен вид; Европейски лалугер- уязвим вид; Пясъчна лилия - заплашен тип и Еделвайс също заплашен тип.

Проектът е изпълнен от живописен екип на " 140 ideas ",  в чийто екип е  художникът Венцислав Йосифов. Проектът е сбъднат със съдействието на Sofia Graffiti Tour и с поддръжката на Столична община, част е от Календара на културните събития в София.

  - Социалната активност също е доста значима. По кои планове взе участие районната администрация  и какъв брой хора са обхванати по тях?

Район „ Връбница “ има дълъг опит в даването на обществени услуги. 

Продължава осъществяването на план „ Топъл обяд “, въз основа на подписан административен контракт с Агенция за обществено подкрепяне по процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ.

Около 150  лица от регион „ Връбница “ получават всеки работен ден топъл обяд.

„ Топъл обяд “ е продължение на сполучливото осъществяване в границите на програмен интервал 2014-2020 и се осъществя в сходство с съответната цел на програмата за справяне с материалните ограничения посредством даването на храни и/или главно материално подкрепяне на най-нуждаещите се лица, в това число децата, и използване на съпътстващи ограничения, които подкрепят общественото им приобщаване.

От 01.09.2019 година работим и по  Механизма  „ Лична помощ “  - за поддръжка на хора с увреждания за практикуване на правата им, за пълноценно присъединяване в обществото, за осъществяване на действия, отговарящи на самостоятелните им потребности от персонален, домакински или обществен темперамент и за превъзмогване на бариерите на функционалните им ограничавания. Към сегашния момент  ползвателитe, включени в Механизма персонална помощ са към 250 лица.

Район „ Връбница ” има богат опит по осъществяване на разнообразни стратегии и планове, като „ Независим живот “ и даването на услуги - „ Личен помощник ”, „ Социален помощник “, „ Домашен асистент ”, „ Специализиран превоз “, психическа поддръжка и здравни грижи.

Ръководили сме се от правилата за  успеваемост и резултатност на даването на помощта и ценене на персоналното достолепието, самостоятелността и независимостта на хората с увреждания.

- Какви са компликациите при ръководството на регион " Връбница "?

Разбира се, че има компликации. Районът е доста разнороден с другите си зони – високо и ниско етажно строителство, индустриални зони, аграрни земи, неурегулирани парцели, като всяка от тях изисква разнообразни грижи. Именно в  това е компликацията да се удовлетворят всички потребности по едно и също време.

 - Колко са плановете, които започнахте, а ще би трябвало да се довършват през идващия мандат?

Аз към този момент загатнах част от тях – построяването на две нови детски градини, разширение на едно учебно заведение, дотъкмяване на канализацията в „ Обеля “, продължение на построяването на канализация в кв. Модерно предградие, удължение разширението на бул. „ Ломско шосе “ до „ Северната скоростна дъга “, свързване на Северната скоростна дъга с гара „ Волуяк “, създаване на автогара против „ Обеля -1 “, построяването на втори мост на ул. „ Адам Мицкевич “ и свързването й с бул. „ Ломско шосе “ и доста други по-малки обекти.

 - С какво се гордеете?

Искаме да задоволим напълно потребностите на младите фамилии и всяко дете да има място в детска градина. Това не е толкоз лесна задача, тъй като заради спецификата на София и непрестанния поток от нови хора, които идват да живеят тук е мъчно предвидимо какви тъкмо са нуждите. Но ние работим по въпроса и ще дам съответни образци:

• Детска градина за 12 групи – Обеля 1 чието създаване стартираме на 21.09.2023г. ще бъде освен красива, само че и най – новаторската в София.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР