Кандидат-студентската кампания ще изцяло дистанционна, казва ректорът проф. Димитър Димитров

...
Кандидат-студентската кампания ще изцяло дистанционна, казва ректорът проф. Димитър Димитров
Коментари Харесай

100 г. УНСС: Бъдещето е в онлайн обучението

Кандидат-студентската акция ще напълно отдалечена, споделя ректорът проф. Димитър Димитров в особено изявление за ВЕСТНИК " СТАНДАРТ " Бизнесът би трябвало да се приспособява към новите условия Наесен ще прережем лентата на новия корпус Предстоят ни 80 000 изпита, всеобщо ще са в интернет Виртуална разходка с музея на УНСС разкрива славното минало на университета
Със специфични 10 юбилейни страници излиза ВЕСТНИК " СТАНДАРТ " във връзка 100-годишнината на най-големия стопански университет в Югоизточна България - УНСС. На 21 май 2020 година висшето учебно заведение, което има  150 сътрудници в 45 страни, означи 100 години от своето учредяване. В юбилейното приложение на " СТАНДАРТ ", който може да намерите в огромните вериги, бензиностанциите и кварталните магазини, ще откриете поздравленията на Бойко Борисов, Румен Радев и посланици за юбилея на УНСС, 100-годишната история на вуза, както и особено изявление с най-влиятелната българка Кристалина Георгиева, шеф на МВФ и ученик на УНСС.

- Проф. Димитров, УНСС посреща стогодишния си празник в неповторима обстановка. Как ще празнувате на 21 май, когато е основан университетът?
- Честването ще бъде напълно онлайн и ще стартира в 10 часа на 21 май. Всъщност това ще бъде един букет от събития: видеоприветствия от представители на държавната и локалната власт, от наши български и задгранични университетски сътрудници, от студенти, ученици и другари на УНСС, виртуална разходка в музея на нашия университет, където се пазят достоверни документи за неговата славна история през последния един век и други За страдание, такава е обстановката сега, само че това пък ентусиазира доста хора от университета да се включат по-активно, изключително студенти и Студентския съвет, които интензивно ни оказват помощ за основаването на клипове за отбелязването на юбилея.
- Канехте се да откриете новия корпус на университета на 21 май?
- По него се работи, само че няма да бъде подготвен за тази дата. Надявам се през есента да бъде открит и към този момент имаме такива диалози с институциите. Мисля, че тогава ще прережем лентата.
- Вие бяхте първият университет, който мина на напълно онлайн образование след въвеждането на изключителното състояние. Как се развива то и по какъв начин ще завърши – с онлайн изпити ли?
- Отзивите за това образование са доста положителни. Не желая да прозвучи като похвала, само че такива са реакциите и на студентите, и на преподавателите, а и на външни хора, които имат наблюдаване върху този развой. Това е една в действителност гигантска активност, която бе осъществена, тъй като ние доста бързо и гладко преминахме към онлайн образование на близо 20 000 студенти, които си вземат лекциите по разписанието, което сме утвърдили още от февруари. Това сътвори и нови благоприятни условия. На сътрудниците им е забавно, че усвояват нови принадлежности за работа и образование. И към този момент мислим за идната фаза на това образование – провеждането на онлайн изпити. В диалозите, които имахме и с министър Красимир Вълчев, и с останалите сътрудници, ние продължаваме да следваме политиката, че за нас здравето на студентите, преподавателите и чиновниците е най-важното.  Затова ще продължим със семестриални онлайн изпити и с доста огромна част от държавните изпити. А когато се постановат някакви изключения, имаме подготвеност да ги проведем в постройката на университета при съблюдаване на всички ограничения за сигурност. Изчакваме да научим метода, по който това ще става – дали с наше решение или би трябвало особено позволение от РЗИ.
Обсъдихме този въпрос на Академичен съвет и се оказа, че ще би трябвало да проведем 80 000 изпита. Масово те ще бъдат онлайн, което постанова да вземем ограничения те да се проведат по този начин, че да не отстъпваме от качеството на образованието.
- А по какъв начин ще се подсигурява, че не се употребява външна помощ?
- Известна част от изпитите е обвързвана със независима работа, която не се изготвя сега на изпита и няма по какъв начин да бъде преписана. Тя се презентира от студента и това е неговата работа по време на семестъра, както е и при присъствените изпити. При останалите изпити има някои механически тънкости, бих споделил мурафет за осъществяване – да вземем за пример да се даде по-кратко време, с цел да не можеш да се консултираш с някого. Има и опция платформата да разбърква въпросите и всеки студент да получава самостоятелен набор от въпроси. Колегите към този момент упражняваха тези неща по време на онлайн образованието с проби и контролни работи. Ако се тренира добре, много мъчно някой ще успее да препише. Става дума за open book изпит, който съществува и при присъственото образование.
- Какво се случва със стажовете в този момент?
- Извънредното състояние ни завари в комплицирана обстановка. Стажовете нормално са в четвърти курс, само че стартират още от началото на образователната година. Голяма част от тях към този момент са извършени. Останалите се организират онлайн или се разпорежда независима работа, обвързвана с тях.
- А по какъв начин ще методите към кандидат-студентите?
- Ние се готвим за напълно онлайн кандидатстване и за предварителни изпити, които също ще са онлайн. В момента създаваме особено приложение, което ще ни даде опция да ги изпълним, тъй като е малко евентуално в средата на юни или началото на юли ограниченията да бъдат анулирани. Проблемът е, че имаме към 5000 кандидат-студенти и ще бъде мъчно да осигурим нужните зали, с цел да се съблюдава отдалеченост сред тях, както и огромен брой квестори. Затова взехме решение да създадем софтуерен скок и да използваме този метод на изпитване. Предвиждаме предварителните изпити да са в края на юни, а постоянните – при започване на юли. Променихме част от нормативната уредба, която разрешава това да стане. Разрешаваме и кандидатстване с оценка от матурите, без явяване на кандидатстудентски изпит. Досега по този начин беше единствено за попълване на обособени незаети места. Но в случай че в този момент някой кандидат-студент реши, че има задоволително висока оценка от зрелостния изпит, той може да кандидатства с нея, като коефициентът ще бъде еднакъв на този от изпита в УНСС.
Съобразяваме се и със междинното обучение, което не мина по едно и също време към отдалечено образование. Разбирам, че има образование със самата подготовка, дълго време не се знаеше по кое време и по какъв начин ще се проведат матурите. Затова взехме решение да отворим спектъра с още една опция за младежите, които ще аплайват при нас.
- Участвате в създаването на обща мрежа с 5 непознати университета, по какъв начин се развива тя в актуалната обстановка?
- Процесът стартира още от предходната година, преди моя мандат. Подадохме сполучливо приложението дружно с Икономическия университет във Виена, университети от Франция, Норвегия, Германия, Нидерландия, които имат сходен на нашия профил на огромни бизнес университети. Към края на юни се чака решението дали сме класирани. Възлагаме доста очаквания на този план, който в действителност ще ни европеизира и цифровизира, макар че ние доста бързо направихме скок към дигитализацията. Но там има и други неща – продан на преподаватели, виртуални кампуси, хармонизация на просветителните запаси.
- Ще се промени ли висшето обучение след тази обстановка?
- То към този момент се промени. И ще бъде в действителност безразсъдно да не използваме тези нови благоприятни условия, които имаме. Защото съгласно някои прогнози се чака и нов пик на епидемията.
Оказа се, че онлайн образованието дава положителни резултати. Предполагам, че ще бъдат въведени хибридни форми – известна част онлайн, друга част присъствено, само че това зависи от катедрите и от образователните им стратегии. И самите студенти видяха доста преимущества, които са свързани с метода на подготовка, на обмисляне на образователния развой и прочие Така че смяната се случи и ние ще я дефинираме по-късно. Със сигурност би трябвало да използваме тази опция, която ни даде рецесията.
- Като икономист, по какъв начин смятате, какви ще бъдат икономическите вероятности пред нас? Има доста браншове с безработица, която към този момент е явна. Адекватни ли са ограниченията, които се взимат?
- Аз ще стартира от другата страна – както образованието и държавната администрация предложиха нови решения и принадлежности за справяне в тази обстановка, по този начин и много бизнеси би трябвало да трансформират своите модели и метод на работа. Да се съобразят с рецесията. Бизнесът би трябвало да се приспособява към новите условия, а не просто да споделя: „ Кога ще махнете рестриктивните мерки? “. Противоречиви са сигналите за въздействието на рецесията върху бизнеса. Виждаме, че мярката 60:40 не е доста употребена, макар ресурса, с който разполага. В същото време има доста наранени браншове – туризма, ресторантьорския бизнес, културата. Да се надяваме, че за месец-два с помощни принадлежности това ще се преодолее, само че всички би трябвало да се приспособяваме към новите условия.
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР