Кандидат-студентите в УНСС - два и половина пъти повече спрямо

...
Кандидат-студентите в УНСС - два и половина пъти повече спрямо
Коментари Харесай

Проф. д-р Димитър Димитров: Дигитални лаборатории и класни стаи в УНСС

Кандидат-студентите в УНСС - два и половина пъти повече по отношение на държавната поръчка Поставихме мощен акцент върху онлайн кандидатстването и онлайн записването Всички бройки в държавния план-прием са заети В някои специалности има от 6 до 8 пъти повече претенденти Бизнесът и образованието би трябвало да вървят ръка за ръка Така споделяме запаси и ноу-хау с партньорските университети, споделя ректорът проф. доктор Димитър Димитров в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Проф. Димитров, животът през последната половин година беше белязан от рецесии - война, пандемия, продоволствена рецесия... Това отрази ли се на приема в УНСС?

- Със сигурност се отразява на хората. Ще ми се да имам вяра, че това ги е предиздвикало да влагат времето и средствата си в обучение. Ние в Университета за национално и международно стопанство можем да се похвалим с сполучливо извършена кандидат-студентска акция тази година.

Всички бройки в държавния план-прием за бакалаври в 42 специалности и компетентност " Право " за образователно-квалификационна степен " магистър " след приблизително обучение са запълнени. Броят на кандидат-студентите по отношение на държавната поръчка беше към два пъти и половина по-висок. В платеното образование приемът продължава през идващите месеци. Процесът е доста динамичен. Дипломите на зрелостниците тази година се забавиха и трябваше още веднъж в съкратени периоди да одобряваме документи.

Подобрихме връзката и противоположната връзка с евентуалните кандидат-студенти. Искам да похваля чиновниците ни от дирекция " Учебна активност ",  дирекция " Информационни технологии " и Центъра за банкет на документи за положителната връзка посред им във връзка с разнообразни проблеми и механически и съдържателни, които възникваха. Колегите поставиха доста старания за бързото им разрешаване. Постарахме се да съкратим времето за очакване, създадохме комфортни кътове за попълване на документи на място. Студентски съвет активизира доброволци, които да оказват помощ при усложнение с формулярите. В горещите дни, както беше и предходната година, раздавахме минерална вода на чакащите.

- Каква е наклонността при кандидатстването - онлайн или офлайн?

- Въведохме редица новости в метода на кандидатстване. Поставихме доста по-силен акцент върху онлайн кандидатстването и онлайн записването. Близо 60% от кандидат-студентите и новоприетите студенти аплайват и се записват онлайн. Вървим към унищожаване на по този начин наречените плик-молби за кандидатстване.

Въведохме напълно нова електронна система за кандидатстване и записване, която влезе в деяние от началото на кандидатстудентската акция - единна система за бакалаври и магистри, създадена е от експерти  на УНСС и за наша наслада и задоволство работи сполучливо без някакви проблеми.

Искам също по този начин да отбележа, че тежестта към този момент се реалокира върху кандидатстването с държавни зрелостни изпити за сметка на предварителните изпити, само че все пак, ние поддържаме отворени всички варианти.

Вече втора година работи и системата за банкет по специалности, което дава нов образ на метода на кандидатстване. Предимството е, че още от първи курс катедрите, които водят специалности, могат да осъществят контакт със студентите и да ги подкрепят в процеса на образованието им. Те обезпечават и фокуса на образованието върху специалността посредством включването им в взаимни начинания с бизнеса. Почти всички катедри към този момент основават контакт с практиката посредством научноизследователски планове, стажове и поддръжка на студентското предприемачество.

Тази година кандидатстването за магистърските стратегии стартира още на 6 юли - това също е вест за нас. Дали сме отново благоприятни условия за кандидатстване онлайн и на място в университета. Колегите ще работят цяло лято, с цел да одобряват документи, там също има опция за заплатен банкет и се надяваме, че ще реализираме най-малко миналогодишните резултати.

- Имате ли нови специалности?

- За да отговорим на провокациите на времето ние непрестанно модернизираме образователните стратегии и разкриваме модерни, новаторски специалности, съобразени с изменящата се бизнес среда. В резултат на партньорството ни със Стопанската академия " Димитър А. Ценов " - Свищов, Националната спортна академия (НСА) " Васил Левски " и Бургаският свободен университет по план " Икономическото обучение в България 2030 ", подписахме съглашения за откриването на 14 взаимни бакалавърски и магистърски стратегии, които ще бъдат оповестени малко по-късно, тъй като чакаме позволение от Националната организация по оценяване и акредитация.

Благодарение на това коопериране студентите ще се образоват по настоящи образователни стратегии, учредени на цифровизация. В рамките на плана в УНСС са построени и от новата образователна година ще проработят шест цифрови класни стаи и две цифрови лаборатории. Това ще даде опция да се употребява в оптималната степен шерването на запаси, в това число и на ноу-хау, сред партньорските университети и/или сред студентите и техните академични преподаватели и ментори.

- Кои са най-предпочитаните специалности?

- Традиционно няма огромна смяна в желанията, по някои специалности има от 6 до 8 пъти повече претенденти на първо предпочитание, само че въпреки всичко водещите са " Право ", " Маркетинг ", " Финанси " и " Счетоводство ". Има и други, които са по-малко желани, само че УНСС предлага огромно портфолио и това е обикновено. Ще създадем своите заключения и разбор какви промени могат да се създадат в метода на показване на специалностите, към които ползата е по-слаб сега, тъй като сме уверени, че всички наши специалности са търсени от бизнеса и дават добра реализация на студентите.

Ще усъвършенстваме още повече правилника за банкет на кандидат-студенти, тъй като някой път просто логаритъмът не дава положителното класиране, основно където има кандидатстване с непознат език.

Ще удължим спомагателния банкет евентуално до края на месец септември. В края на август, началото на септември ще има нови държавни зрелостни изпити, тъй че средношколците ще имат опция да си подобрят триумфа и отново да аплайват.

- Как бизнес университетът приготвя младежите за бизнеса?

- За да може от университета да излизат сполучливи и конкурентоспособни младежи, бизнесът и образованието би трябвало да вървят ръка за ръка. Наред със стабилната теоретична подготовка, практическото образование заема водещо място в нашите стратегии. Университетът развива дълготрайни партньорства с водещи компании и банки и договаря влиятелни стажантски стратегии. С цел по-добрата взаимовръзка на образователния развой с практиката, привличаме за лектори най-изявените експерти, на основни позиции в бизнеса и държавното ръководство. Сред нашия преподавателски екип има и не малко някогашни министри.

С цел да развием предприемаческите и иновационните умения на нашите студенти и да ги подпомогнем да започват бизнес в УНСС открихме академични Startup Hub. В него младежите ще могат да се осведомят за опциите за финансиране на стартъпи, да се обучат по какъв начин да изготвят бизнес проекти и по какъв начин да показват концепциите си пред вложители, ще получават правна и юридическа информация.

Имаме кариерен център, който се слави като най-хубавия в страната и годишно оказва помощ на над 5000 студенти да намерят стаж или работа.

- Какво ще кажете на младежите, на които следва да пристъпят прага на вашия университет?

- Ще им кажа да имат вяра в себе си, да учат и работят за личностното си и професионално рационализиране. Нека помнят, че висшето обучение не е несъмнено количество познания, то е метод на мислене, светоглед.

Нашата задача е, прекрачвайки прага на УНСС, с всяка минала година те да стават все по-добри, все по-знаещи и можещи. Готови сме да ги преведем и през най-трудните пътеки на знанието, тъй като единствено умните и смелите могат да погледнат провокациите в очите и да намерят правилните решения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР