Кандидат-купувачът на българския бизнес на ЧЕЗ ЕврохолдАД е подал на

...
Кандидат-купувачът на българския бизнес на ЧЕЗ ЕврохолдАД е подал на
Коментари Харесай

"Еврохолд" даде още документи на антимонополната комисия заради сделката с ЧЕЗ

Кандидат-купувачът на българския бизнес на ЧЕЗ " Еврохолд " АД е подал на Комисията за защита на конкуренцията спомагателни документи във връзка със почналото от нея задълбочено изследване на договорката, оповестява компанията.

В четвъртък Комисията за защита на конкуренцията разгласи, че стартира задълбочено изследване на договорката сред чешката ЧЕЗ и българския осигурител " Еврохолд ", който желае да придобие българския бизнес на електроенергийната компания за 335 млн. евро.

В документите са показани доказателства за използваните регулаторни условия и разпореждания на застрахователния и енергийния пазар, рестриктивните разпореждания за обществените сдружения, както и нормите, отнасящи се контрола на покупко-продажбите сред свързани лица.

Компанията е предоставила спомагателна информация за географския обсег на изследваните пазари, на които оперират холдингът и дъщерните му застрахователни сдружения, основани в България (ЗД Евроинс АД и ЕИГ РЕ ЕАД), предлаганите от застрахователните компании артикули, премийните им доходи и каузи им в общите доходи на холдинга, притежаваните от сдруженията пазарни дялове в другите застрахователни сегменти и други.

В документите се показват, че застрахователните сдружения на " Еврохолд " в България нямат водеща позиция в " застраховка гаранции " на българския пазар нито поотделно, нито взети дружно. Комбинираният им пазарен дял в този сегмент е 5%. Посочва се, че въпросните сдружения не оферират " застраховка гаранции " на търговци на електрическа енергия и нямат доходи от този артикул на локалния пазар. Освен това те дават застрахователни гаранции по публични поръчки в разнообразни браншове. " Доколкото ги има, енергийните сдружения са бенефициенти, а не са купувачи на този тип застраховки. Същите застраховки се оферират от доста на брой застрахователни компании и при доста по-добри условия ", показва сдружението.

Дружеството показва, че при концентрацията сред застрахователните сдружения на " Еврохолд " и сдруженията от групата на ЧЕЗ България, ще са свързани лица, което значи, че покупко-продажбите сред тях до избрани граници са лимитирани, а над тях - неразрешени както по българското, по този начин и съгласно европейското законодателство. " Поради тази причина няма по какъв начин търговците на електрическа енергия от новата група да се възползват или да получават каквото и да било конкурентно предимство под формата на гаранционна застраховка от осигурител в групата. Вътрешногруповият достъп на търговците до " застраховка гаранции " ще бъде необезпечен, муден и финансово неблагоприятен за всички участници в групата ", се показва в известието до медиите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР