Канарските острови приличат на планетата на Анакин от Star Wars.

...
Канарските острови приличат на планетата на Анакин от Star Wars.
Коментари Харесай

Българка за пожарите на Тенерифе: Калима превърна островите в декор от Star Wars

„ Канарските острови наподобяват на планетата на Анакин от Star Wars. Освен големия пожар, който вилнее към този момент трети ден на Тенерифе, бурята „ Калима ” носи от Сахара пясък и прахуляк, които се стелят над острова. Небето не се вижда въобще, слънцето е като дребна бяла точка. Това събитие се следи всяка година, само че тази е доста дълготрайно и интензивно ” описа за TrafficNews българката Мария Христова, която живее на Тенерифе.
Прочетете още


Големият горски пожар на  най- огромният остров на Канарите  през вчерашния ден  доведе до евакуацията на пет села. Пожарът се е популяризирал на към 8 кв. км (800 хектара), откогато е почнал в естествен резерват на североизточното крайбрежие на острова късно вечерта във вторник. Местните управляващи прекъснаха достъпа до гората към вулкана Тейде, най-високия връх в Испания, и споделиха, че към този момент са избухнали вторични пожари.

Над региона прелитат хеликоптери, пръскащи вода.

Основният пожар се популяризира през гори и дерета в регионите Канделария и Арафо, което затруднява оправянето с пожарникарите.

„ Огънят има голям капацитет, поискахме спомагателни средства “, разяснява Роза Давила  от Съвета на Тенерифе. Селата Арате, Чивисая, Медия Монтаня, Ахафоня и Лас Лагунетас бяха евакуирани в сряда сутринта. Педро Мартинес, началник на службите за незабавна помощ на Тенерифе, сподели, че са избухнали и голям брой вторични пожари.

Вчера  13 хеликоптера, са гасили пожарите от  въздуха, пробвайки се да изисипят колкото се може повече вода върху огнището на огъня, само че един от проблемите е, че температурите са толкоз високи, че водата се изпарява преди или незабавно щом падне върху пламъците, като има най-малък резултат върху тях.

Пътищата за достъп до планинските региони не престават да бъдат затворени в региона и се охраняват от полиция, а на хората се споделя да не се пробват да влизат в региона при никакви условия. Повече хора и животни, в това число коне и добитък, са били евакуирани надолу по планината до краткотрайно настаняване, защото не е известно до каква степен ще се популяризира огънят през нощта.

Повече от 200 бойци от незабавни запаси, противопожарен консорциум и военни ще продължат да се пробват да овладеят огъня през цялата довечера, надявайки се, че вятърът или ще отслабне, или ще промени посоката, защото това е главният им зложелател сега.

Снимките демонстрират огромни пламъци, обхващащи елементи от гората, и гъсти кълба пушек, издигащи се към небето.



До нощес нямаше анулирани полети на южното и северното летища на Тенерифе.

Пожарите са в резултат на гореща вълна на Канарските острови, която остави доста региони сухи, увеличавайки риска от горски пожари.

Миналия месец хиляди поданици от близкия остров Ла Палма - който също е част от архипелага на Канарските острови край крайбрежията на Северна Африка – бяха евакуирани  поради горски пожар.

В момента има няколко фронта, които напредват, откакто са прекосили билото и в този момент се насочват към северната част на острова, различен фронт е по-близо до къщите в Канделария, а различен се насочва в посока на Гуимар.

Най-оживен е пожарът в боровата гора и в короната на гората, като огнеборците се пробват да опазят жилищни и селскостопански площи.

Това са всички места с доста сложен достъп, заради което държавното управление е поискало поддръжката на хидроплани от континентална Испания, които ще стартират да гасят огъня от през днешния ден.

Горещите талази са станали по-чести, по-интензивни и не престават по-дълго заради климатичните промени.

Светът към този момент се е затоплил с към 1,1C от началото на индустриалната епоха и температурите ще продължат да се покачват, в случай че държавните управления по света не създадат внезапно понижаване на излъчванията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР