Каналджиите могат да бъде спрени с много строги мерки -

...
Каналджиите могат да бъде спрени с много строги мерки -
Коментари Харесай

Журналистът и преводач Мажд Алгафари: Това не са мигранти, те не бягат от войната

Каналджиите могат да бъде спрени с доста строги ограничения - би трябвало да бъде повишен съставът на хората по границите и да бъде поставена естествена ограда на границата. Всеки ден приказвам с такива хора - споделят, че поставят стълба, прескачат оградата и не престават. Това заяви журналистът и преводач Мажд Алгафари в ефира на " Денят ON AIR ".

" Това не са мигранти, те не бягат от войната - 97-98% от тях идват от Турция, където са живели години наред. Те идват у нас, тъй като икономическите проблеми в Турция стават все по-тежки, а работа съвсем няма ", разяснява той. 

Алгафари разясни каква е схемата за идването им в България - събират пари, потеглят за България, плащат на каналджиите 1500-2500 евро, оставят дамата и децата си в Турция и едвам когато получат статут в България, подават молба за събиране на фамилията. Когато тя бъде утвърдена и те дойдат у нас, дружно не престават пътуването си към Германия.

" На всеки човек в рейса водачът взима по 100-150 евро. Толкова ограничения би трябвало да вземем, че страната би трябвало да се занимава с този проблем най-малко цяла година ", установи той пред Bulgaria ON AIR.

По неофициални данни над 500 души на ден минават границата.

" Ние сме на километри зад трафикантите. Никога няма да ги стигнем, в случай че продължаваме по този метод ", категоричен бе той. 

Алгафари е на мнение, че оставките няма да трансформират обстановката, а просто би трябвало да имаме закони, които да съблюдаваме. 

" На границата са поставили бутафорни камери, едвам лъжат крадците. 90% от тях не работят. Губим доверието на обществото към властта, която би трябвало да ни пази ", заключи той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР