kanal3.bgОбяви го албанският министър на диаспората Пандели Майко, последваха остри

...
kanal3.bgОбяви го албанският министър на диаспората Пандели Майко, последваха остри
Коментари Харесай

Албания отваря границата си с Косово от 2019 г., Сърбия скочи


kanal3.bg

Обяви го албанският министър на диаспората Пандели Майко, последваха остри реакции

Албанският министър на диаспората Пандели Майко разгласи, че от 1 януари 2019 година границата сред Косово и Албания ще бъде отстранена.

Директорът на Службата за Косово и Метохия (КиМ) в държавното управление на Сърбия Марко Джурич, изрично осъди изказването на албанския министър Пандели Майко по отношение на премахването на границата сред непризнатото Косово и Албания, заяви организация ТАНЮГ за ТАСС.

" Албанският министър направи несериозно и безконтролно изказване, което няма да послужи на никого, само че спомагателното ще утежни така и така нежните връзки в района. " Велика Албания " няма и нищо няма да се получи от нея. И Косово, и Албания не разполагат с граница. Граница съществува сред Сърбия и Албания, с дължина 111 км - това е единствената граница, която съществува и може да съществува ", сподели Джурич.

Сръбският министър на защитата Александър Вулин също осъди изказванията от албанска страна. " Опасността от " Велика Албания " дестабилизира целия регион. Заявление за унищожаване на границата сред Косово и Албания, както и за оповестяване на Косово за самостоятелна страна, приказва за претенциите на Албания към елементи от сръбската територия ", сподели ръководителят на министерството на защитата.

Недружелюбен жест към Белград назова решението за унищожаване на албанската граница с Косово водачът на Сръбската национална партия, министър на нововъведенията и технологиите Ненад Попович. " Сърбия би трябвало неотложно и изрично да изиска от държавното управление на Албания да анулира решението, което разрешава да се отстрани границата сред тази страна и нашата южна самостоятелна област Косово “, сподели Попович, като предложи албанския министър председател да бъде разгласен за личност нон грата в Сърбия.

Заявлението на албанския министър и връзката с „ Велика Албания "

През февруари Еди Рама по време на речта си в Прищина в чест на 10-тата годишнина от едностранното прокламиране на самостоятелност на Косово показа концепцията за обща външна политика на Албания и Косово, като не изключи и опцията за избор на общ президент.

През последните няколко месеца Прищина и Тирана интензивно задълбочиха съдействието си: договориха се за основаването на митническия съюз, отстраниха митническата инспекция на границата, а също по този начин граничния надзор на контролно-пропускателните пунктове.

Беше взето решение за анулация на роуминга в мобилната връзка сред операторите на Косово и Албания. Тези дейности станаха причина сръбската страна да упрекна Албания и самопровъзгласеното Косово за основаването на детайли на действителен съюз.

" Велика Албания " е концепцията за сливане на всички територии, където живее (или е живял) албанския етнос. В този случай албанците могат да претендират за част от територията на Гърция, половината от Македония, цяло Косово и всички области на Южна Сърбия, както и половината от Черна гора.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи по-рано, че Русия не може да не се тревожи за пасивността на Европейския съюз, в това число и във връзка самодейността на така наречен " тиранска платформа ", която се явява открит апел за основаването на " Велика Албания ". 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР