Канал Истанбул - най-новият мегаломански проект на президента Ердоган има

...
Канал Истанбул - най-новият мегаломански проект на президента Ердоган има
Коментари Харесай

Каналът на Ердоган и рискът от ново силно земетресение в Истанбул

" Канал Истанбул " - най-новият мегаломански план на президента Ердоган има и последователи, и съперници. Сред сериозните гласове най-голямо внимание заслужават тези, които напомнят, че Истанбул е земетръсна зона.

Истанбул е земетръсна зона, заради което жителите му би трябвало да са в непрекъсната подготвеност - да имат до вратата раница с най-необходимото (пари, бисквити, вода, телефон, фенерче, превързочни материали). Очакваните в идващите години или десетилетия земни земетресения биха могли да провокират немислим безпорядък в 16-милионния град. Последното едва земетресение в Истанбул бе на 19-и юни и въпреки никой да не пострада, страхът остава, подхранван в допълнение от планувания от държавното управление в Анкара " Канал Истанбул ", паралелен на Босфора и свързващ Мраморно с Черно море.

Рисковете пред плана

„ Вероятността през идващите 30 години под Мраморно море да стане земетресение от седма или още по-висока степен е към 40 % ", споделя пред „ Зюддойче Цайтунг " Марко Бонхоф от Центъра за геоложки проучвания в Потсдам, който е и началник на земетръсната обсерватория в Истанбул. При това земетресение не би могло да се чака цунами, защото земята би се раздвижила в хоризонтална посока, а не във отвесна. Но отраженията все пак биха били пагубни - би могло да се стигне до десетки хиляди жертви.

Именно от тази позиция се преглежда плануваното създаване на канала - наред с опасенията в екологичен проект (заради плана ще бъдат изсечени над 200 000 дървета и ще бъдат унищожени 149 квадратни километра селскостопански земи и поля), огромна роля играе и рискът от трусове. Професорът по геология Наджи Гьорюр, един от водещите турски сеизмолози, предизвести неотдавна, че делтата на планувания канал в Мраморно море би се оказала доста покрай хипотетичния епицентър на бъдещото земетресение. Всяка по-голяма смяна в структурата на земната повърхнина поради канала би била рискова - защото при изкопните работи би трябвало да бъдат направени голям брой гърмежи.

Рисковете се преувеличават?

Но има и специалисти, съгласно които рисковете, произлизащи от строителството, са по-скоро обозрими. „ Може да има разнообразни съображения против планувания канал, само че е малко евентуално той да стане причина за тежко земетресение ", счита Марко Бонхоф. В съпоставяне с тектоничната сила в дълбочина, разбъркванията при строителството на канала ще бъдат по-скоро дребни.

Степента на риска обаче зависи и от това, което ще се прави по крайбрежията на канала. А там би трябвало да бъдат издигнати жилища за 500 000 души – посред зоната, която би била наранена от вероятно земетресение в Мраморно море. Принципно строителството би могло да е в по-висока степен антиземетръсно, както демонстрират страни като Япония, където постройките устоят и на най-тежките земетресения. В Турция условията непрестанно се покачват, само че нормално не се съблюдават.

Затова съперници на плана за новия канал, като истанбулския кмет Екрем Имамоглу, желаят плануваните средства в размер на 65 милиарда евро да бъдат вложени по-скоро в неотложното саниране на съществуващите здания. Експертите от дълго време упорстват за стабилизация на старите, строени по на ниска цена прийом железобетонни здания. Но държавното управление не бърза да предприеме сходни стъпки.

Ясно е едно - че едно бъдещо земетресение ще пристигна без предизвестие. „ Предпоставките за система за ранно предизвестие в Истанбул не са положителни ", споделя Бонхоф. Разломът в земната кора просто е прекомерно покрай града и единствено секунди след първия трус сеизмичните талази ще доближат до повърхността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР