Канал 3Финансовият министър Владислав Горанов ще внесе утре, понеделник, Бюджет

...
Канал 3Финансовият министър Владислав Горанов ще внесе утре, понеделник, Бюджет
Коментари Харесай

Кабинетът прие Бюджет 2019, Горанов го внася утре в парламента

Канал 3

Финансовият министър Владислав Горанов ще внесе на следващия ден, понеделник, Бюджет 2019 в Народното събрание. Това заяви самият той след изключителното държавно съвещание, на което бе призната макрорамката за следващата година.

За Горанов това е бюджет, който извършва целите, заложени в управническата стратегия. За мен той е бюджетът, който извършва главните си функционалности, заключи той.

" Във всеки един бюджет има политика, която отразява визията на държавното управление за ръководство. Дотолкова, доколкото всеки един бюджет съдържа държавните цели, той е политически документ. А това, че идната година има и европейски избори, аз не виждам какво общо има държавният бюджет за идната година с европейската тема, като се изключи че сме възнамерявали нужните планове за ръководството на европейските фондове.

Всеки един бюджет е политически документ, няма по какъв начин в него да няма политика. А изборите са механизмътт, който дефинира кой носи отговорност за изпълнителната власт. Догодина нямаме такива избори ", отсече Горанов в отговор на въпроса дали това не е избирателен бюджет.

Относно дълга, той обясни, че всяка година до 1 милиард се употребява за рефинансиране на остарели задължения.

" Успяхме с фискалната рамка за идната година да продължим целите, които бяха разчертани още с предизборната акция - вложения в образованието, в човешките запаси, съблюдаваме си и утвърждения при започване на годината проект за нарастване на разноските за защита до постигане на 2% от Брутният вътрешен продукт през 2024 година

По думите на Горанов положителният цикъл на стопанската система разрешава един много по-голям бюджет - и във връзка с приходите, и във връзка с разноските. Освен известните параметри, свързани с политиката по приходите в бюджетната сфера и тактиката за удвояване на заплатите на педагогическия личен състав, с този бюджет са решени и много други въпроси в бюджетната сфера, изясни министърът.

Относно външния дълг Горанов разяснява, че до края на 2021 година той ще понижава и плануваните вътрешни излъчвания служат за рефинансиране на падежиращ сходен. Дотолкова, доколкото фискалната позиция след 2019 година е неутрална, сходно финансиране ще служи единствено за погасяване на остарели задължения, обясни финансовият министър.

След него и министрите на опазването на здравето и обществената политика акцентираха на това, че бюджетът за идната година подсигурява непоклатимост и резистентност на ръководените от тях браншове, в които е съществуване съществено нарастване.

За първи път бюджетът за опазване на здравето е над 5 милиарда, похвали се здравният министър Кирил Ананиев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР