Канадският премиер Джъстин Трюдо предложи двугодишна забрана за някои чужденци

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо предложи двугодишна забрана за някои чужденци
Коментари Харесай

Защо Канада иска да забрани на чужденците да си купуват жилища?

Канадският министър председател Джъстин Трюдо предложи двугодишна възбрана за някои чужденци да купуват жилища в страната, предава BBC.

Достъпността на жилищата в северноамериканската страна е една от най-ниските в света.

Цените на парцелите скочиха с повече от 20% на годишна база, вследствие на което средностатистическото жилище в Канада към този момент коства 817 000 канадски $, което прави към 650 000 щатски $. Сумата е към девет пъти по-голяма от междинния годишен приход на семейството.

Представители на промишлеността обаче считат, че не е ясно дали възбраната за задграничните купувачи ще реши казуса.

Данните за покупките от на канадски парцели от чужденци са лимитирани, само че проучванията демонстрират, че те съставляват дребна част от пазара.

Проблемите се утежниха след експлоадирането на пандемията през 2020 година, когато лихвените проценти в Канада (а и на други места по света) бяха понижени, с цел да се подтиква стопанската система. Мярката намали и разноските по обслужването на ипотечните заеми, засилвайки търсенето на парцели.

Поскъпването на жилищата се следи на доста пазари по света, само че в Канада разликата сред между цените и приходите е едина от най-високите, по данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Джъстин Трюдо даде обещание да се оправи с казуса с достъпността на жилищата по време на предизборната си акция предходната година.

В допълнение към краткотрайната възбрана за задгранични купувачи, бюджетното предложение, което държавното управление му показа в четвъртък, заделя милиарди долари за стимулиране на ново строителство и предлага нови стратегии, като спестовна сметка без налози за фамилиите, които купуват жилище за първи път.

Предложената възбрана за задгранични купувачи няма да важи за непрекъснато пребиваващите в страната, за задграничните студенти и служащи, както и за хората, които купуват главно жилище.

Междувременно, в някои елементи на Канада към този момент бяха приложени изключителни данъчни ограничения против задграничните купувачи, както и тези от други градове.

В Онтарио, да вземем за пример, провинциалният министър председател Дъг Форд неотдавна разгласи проекти за повишение на съществуващия налог върху парцелите на задграничните купувачи от 15% на 20% и разширението му оттатък Торонто, тъй че да обхване цялата провинция.

Чуждестранните покупки може и да не са главният мотор на проблемите с достъпността, само че облагането им с спомагателни налози носи доходи, които могат да бъдат пренасочени за справяне с сходни проблеми, разяснява пред BBC шефът на консултантската компания Focus Consulting Стив Померой.

Нова Зеландия вкара сходна мярка за възбрана на задгранични купувачи през 2018 година

„ Това е добра политика от гледна точна на имиджа, тъй като е елементарно да се упреква жертва, от която никой не се интересува. Не мисля, че ще има огромно въздействие върху пазара “, споделя още Померой.

Той чака повишаването на парцелите да се забави през идващите месеци, защото централната банка стартира да покачва лихвените проценти. Канадският жилищен пазар е изключително предразположен на сходни ходове, защото доста купувачи разчитат на петгодишни ипотеки, а не на дълготрайни жилищни заеми, които са нормални в Съединени американски щати и Обединеното кралство.

Но по-високите лихвени проценти ще създадат парцелите още по-малко налични за бъдещите купувачи, които се пробват да пробият на пазара, предизвестява специалистът.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР