В цифри: Индийско-канадски търговски и образователни отношения

...
Канадският министър-председател Джъстин Трюдо казва, че има достоверни твърдения, че
Коментари Харесай

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо казва, че има достоверни твърдения, че Индия е имала роля в убийството на лидера на сикхските сепаратисти Хардип Сингх Ниджар през юни в провинция Британска Колумбия.

Индийското правителство отхвърли обвиненията като „абсурдни“ и поиска от Канада вместо това да предприеме мерки срещу антииндийските групи, действащи на нейна територия.

Продължете да четете

списък с 4 елементаИндия предупреждава гражданите на Канада да пътуват на фона на спора за убийството на сикхския лидерКакво се крие зад напрежението между Индия и Канада около убийството на сикхския сепаратистки лидер?Канада разследва възможна връзка между Индия и убийството на сикхски активистИндия моли канадския дипломат да напусне страната до 5 дни в ход на принципа за добро, Индиякрай на списъка

Оттогава напрежението между Канада и Индия ескалира, като спорът се съсредоточава около сикхите, които искат отделна родина, наречена Халистан.

Ето един поглед към отношенията между Канада и Индия:

Население

Населението на Канада е около 37 милиона, от които близо 1,4 милиона души са с индийски етнически или културен произход, съставляващи около 3,7 процента от общото население на страната, според преброяването от 2021 г.

Повече от 770 000 души са посочили религията си като сикхи, което представлява около 2 процента от населението на Канада.

Индия е най-населената нация в света с 1,43 милиарда души към април, според ООН. Сикхите съставляват само 1,7% от населението на страната, като мнозинството живее в северния щат Пенджаб.

Търговия

Двустранната търговия със стоки между Канада и Индия достигна близо 12 милиарда канадски долара (9 милиарда щатски долара) през 2022 г., което е значително увеличение от 57 процента спрямо предходната година, според канадското правителство.

Основният внос от Канада включва торове ери и енергийни продукти като въглища, кокс и брикети, докато Индия изнася потребителски стоки , облекла, инженерни продукти като авточасти, оборудване за самолети и електронни елементи.

Най-големият износ на Канада за Индия през 2022 г. бяха изкопаемите горива и свързаните с тях продукти на стойност близо 1 милиард щатски долара, следвани от торове на стойност близо 748 милиона долара и дървесна маса и растителни влакна на стойност около 384 милиона долара, според данни на Trading Economics/UN Comtrade.

Канада е 17-ият по големина чуждестранен инвеститор в Индия, влял повече от 3,6 милиарда долара от 2000 г., докато канадските портфейлни инвеститори са инвестирали милиарди долари в индийските фондови и дългови пазари.

Прогнозите на индустрията показват, че Споразумението за всеобхватно икономическо партньорство (CEPA) между Канада и Индия може да увеличи търговията с до 6,5 милиарда долара, което води до увеличение на брутния вътрешен продукт от 3,8 до 5,9 милиарда долара за Канада до 2035 г.

Образование

От 2018 г. Индия е най-голямата страна източник за международни студенти в Канада.

През 2022 г. техният брой е нараснал с 47 процента до близо 320 000, което представлява около 40 процента от чуждестранните студенти, според Канадското бюро за международно образование, което също помага на университетите и колежите да предоставят субсидирано обучение на местни студенти.

Делът на населението на сикхите в Канада се е удвоил за 20 години, тъй като голям брой сикхи са мигрирали от Индия в търсене на висше образование и работа.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР