Канадските власти трябва да признаят отговорността си за това, че

...
Канадските власти трябва да признаят отговорността си за това, че
Коментари Харесай

Руският посланик в Отава призова Канада да признае отговорността си за укриването на нацисти от дивизията на СС Галиция

Канадските управляващи би трябвало да признаят отговорността си за това, че десетилетията наред Отава укрива нацистки нарушители от правораздаването и да се извинят за това. Това сподели пред сътрудник на ТАСС съветският дипломат в Отава Олег Степанов, разяснявайки оповестения от Библиотеката и архивите на Канада отчет на историка Алти Родал, направен през 80-те години като част от следствие на нацистката имиграция в Канада.

Бивши членове на украинската СС дивизия „ Галиция “ („ Галичина “) са успели да влязат в Канада от Англия, защото английската страна ги е показала на Отава като борци против комунизма. Това се показва в отчет от 618 страници на историка Алти Родал, който е оповестен в цифровизиран тип в Библиотеката и архивите на Канада. Докладът е направен през 80-те години като част от следствие на нацистката имиграция в Канада. В него се отбелязва, че останките от дивизията СС  " Галиция " се предават на британците през 1945 година, след което тези хора са държани в лагери за военнопленници във Англия. През 1950 година Отава позволява влизане на първата група украински нацисти, само че заради митинги на канадската еврейска общественост, която твърди, че тези мъже са служили в Секретен сътрудник, тази процедура е отсрочена до януари 1951 г. Докладът сочи, че английското външно министерство, с цел да реалокира бързо членове на СС „ Галиция “ в Канада, уверява имиграционните ѝ управляващи, че тези военнопленници нямат нищо общо с осъществяването на военни закононарушения. " Британски публични лица подчертавали антисъветската мотивация на членовете на дивизията и неналичието на обвинявания във военни закононарушения против тях към този миг “, написа Родал. 

Историкът прецизира, че сходни изводи са направени от британците въз основа на „ повърхностна инспекция “ на членовете на дивизията. В отчета се показва още, че една от организациите на украинците в Канада лобирала за преместването на към 8000 членове на тази част от Англия в Канада от 1947 година насам. Освен това те поискали прехвърлянето в Канада на 26 хиляди украинци, държани преди този момент в немски трудови лагери в Европа. Както написа Родал, в началото канадските управляващи се противопоставили на напъните на лобистите да реалокират членове на СС  " Галиция ", само че със основаването на НАТО през 1949 година обстановката почнала да се трансформира. През май 1950 година държавното управление взема решение да одобри тези хора, базирайки се на обстоятелството, че те са антисъветски настроени и ще могат да се причислят към антикомунистическите политически сили на Канада.

" Сюжетът е прочут. Ясно е, че абсурдът с отдаването на респект на нацисткия палач Хунка в Народното събрание, който провокира отвращение в канадското общество, е подтикнал публикуването на отчета ", споделя дипломатът. - Но това е единствено първата половин стъпка. Докладът не е оповестен в целокупност. Това, което е належащо, е пълноценно признание на отговорността на канадските управляващи за десетилетното укриване на нацистки нарушители (между другото, техните имена към момента не са оповестени) и публично опрощение както на интернационално, по този начин и на национално равнище, най-много пред съветската общественост в Канада ".

Посланикът също по този начин счита, че на този декор канадските управляващи ще би трябвало да отстранен монументи на членове на СС дивизия " Галиция " ( " Галичина " ) и да вкарат в просветителните стратегии " проучването на тази тъмна страница от историята ", както и „ следствие на обстоятелствата за избелване на нацизма от такива структури като Канадския украински конгрес “.

" Разбира се, индикатор за действителното отношение на канадските управляващи към този проблем ще бъде наличието на формалния отговор на нашето искане за екстрадиция на Хунка, както и дейностите на самата канадска правосъдна система във връзка с това лице. Въпреки че присъединяване му в закононарушенията е неопровергаем факт, публична Отава към момента не е подхванала никакви стъпки за реализиране на правораздаване ", съобщи Степанов. 

 

На 22 септември 2023 година, по време на тирада на украинския президент Владимир Зеленски в канадския парламент, събралите се приветстваха 98-годишния украински националист Ярослав Хунка, който е служил в дивизията СС  " Галиция " по време на Втората международна война. Министърът на външните работи Мелани Жоли прикани за оставката на ръководителя на Камарата на общините (долната камара) на Народното събрание Антъни Рота, който пое виновността за поканата на Хунка. Тя назова случая „ безусловно недопустим “ и „ срам за Камарата, за канадците “. По-късно Рота разгласи оставката си. Канадският министър председател Джъстин Трюдо се извини за случая.

На фона на абсурда канадската общност изиска публикуването на архивите на комисията Жюл Дешене, която през 1986-1987 година организира следствие на лица, обвинени в осъществяване на военни закононарушения по време на Втората международна война и намерили леговище в Канада. По-голямата част от отчета, в това число описите на военните нарушители, тогава не бяха оповестени обществено.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР