Канадски учени откриха микроби, живеещи в една от най-неблагоприятните среди

...
Канадски учени откриха микроби, живеещи в една от най-неблагоприятните среди
Коментари Харесай

Откриха признаци на живот в солен арктически извор

Канадски учени откриха микроби, живеещи в една от най-неблагоприятните среди на Земята - изворът Лост Хамър в Арктика, където съвсем няма О2, а водата, която се просмуква през 600 м безконечен лед, е доста солена и температурата е под нулата, заяви Сайънс алърт.

От дълбочините под безконечния лед към повърхността се процежда вода с по-малко от една част на милион разперен О2, към 24 % соленост и температура към минус 5 градуса по Целзий.

Откритието ще помогне в търсенето на извънземен микробен живот, който вероятно може да съществува на луните Европа и Енцелад, или на Марс.

Откриването на живот в извънземна среда е потвърдено мъчно. Учените считат, че един от най-хубавите ни залози може да бъде търсенето на връзка със среда, доближаваща се допустимо най-вече до тази на световете, които е най-вероятно да одобряват живот.

Космически обекти с океани като луната на Юпитер - Европа и луната на Сатурн - Енцелад може да наподобява, че нямат доста общо с необитаем свят като Марс, само че има някои характерности, за които може да бъде направено много правдоподобно съмнение.

Има данни, че под ледените обвивки на Европа и Енцелад може да се крият извънредно студени и солени океани. Марс също може да има течни солени езера, скрити под повърхността му, като се допуска, че евентуално са прекомерно солени. Тъй като солите намаляват температурата на заледяване на водата, температурата в тях би трябвало да е под нулата. И е повече от допустимо да са с извънредно ниско наличие на О2.

Неотдавна учените откриха доказателства, че под южната полярна ледена шапка на Марс може да има солени езера. Макар това изобретение към момента да е противоречиво, изворът Лост Хамър е много покрай упованията на експертите за тях. Известни са микроби, които живеят на много невероятни места. Учените от университета " Макгил " в Канада са решили да ревизират арктическия извор поради възможното му подобие с тях. Те са работили няколко години със седимента, преди да съумеят да открият дейни микробни общности, сподели микробиоложката Елиз Магнусън.

Солената среда е пречила както на извличането, по този начин и на секвенирането на микробите.

Повечето от откритите микроби са изцяло нови за науката и имат характерни акомодации, които им разрешават освен да живеят, само че и да процъфтяват на място като негостоприемния арктически извор.

" Микробите, които открихме и описахме в Лост Хамър спринг, са изненадващи, тъй като за разлика от други микроорганизми, те не зависят от органични материали или О2, с цел да живеят ", споделя микробиологът Лайл Уайт от екипа Макгил. " Вместо това те оцеляват, като се хранят и дишат елементарни неорганични съединения като метан, сулфиди, сулфат, въглероден окис и двуокис, които се срещат на Марс. "

" Те могат също по този начин да фиксират въглероден диоксид и азотни газове от атмосферата, като всичко това ги прави високо адаптивни, както за оцеляване, по този начин и за преуспяване в доста рискови среди на Земята и отвън нея ", прибавя той.

Този тип метаболизъм е прочут като хемолитотрофен и е открит единствено при микробни организми, най-малко на Земята, и нормално в много рискови среди. Така че, в случай че на Марс има живот с сходна тактика за оцеляване, той евентуално би бил в действителност доста дребен, добавя Българска телеграфна агенция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР