Канадски фотограф обикаля най-студените и недостъпни части на света, за

...
Канадски фотограф обикаля най-студените и недостъпни части на света, за
Коментари Харесай

Лед в обектива: Канадски фотограф обикаля света, за да снима изчезващи ледници

Канадски фотограф обикаля най-студените и недостъпни елементи на света, с цел да снима изчезващия лед. Пол Зиска е странник с задача.

Очарован e от леда и стартира да го снима професионално, откогато се мести да живее в Канадските скалисти планини преди 16 години. Създава плана " Криофилия ", с цел да се опита да го опази по собствен, неповторим метод.

Какво съставлява плана?

„ Криофилия “ значи обич към студа, студените места и студената околна среда. Винаги съм обичал да върша фотоси на леда. Намирам го за доста обаятелен. Различен, динамичен, изменящ се. Преди няколко години осъзнах, че имам доста фотоси на леда, само че също, че имам щастието да пребивавам доста покрай него “, споделя Пол Зиска.

„ Ако изляза от у дома, мога да снима хладилник единствено след два часа. Затова взех решение да основа този план, да запечатам изменящия се лед, както и неговата хубост, която е непозната и мистериозна за множеството хора. Сега имам фотоси от към 20 територии и страни по света “, споделя още той.

Сред тях са Антарктида, Нова Зеландия, Непал, Исландия, Гренландия, Монголия, Уганда, Еквадор.

„ Имам доста правилни другари, които са доста положителни в това, което вършат. И са толкоз въодушевени, че нямат нищо срещу да вземат участие в фотосите измежду нощ.

Например, моят другар Такеши, който в този момент живее в Канада, само че е роден в Япония, е доста надарен катерач. И концепцията зад една от фотосите беше да създадем нещо сюрреалистично. Мястото е доста особено. Снимката е от ледника Атабаска, в Националния парк „ Джаспър “ в Канада. Там има отвесни тунели от лед, където топящата се вода пада непосредствено надолу. Идеята беше да отпразнуваме хубостта на това необикновено място на фона на нощното небе “, споделя фотографът.

„ Това е същият хладилник, само че в друга година – ледена пещера, която се появява единствено в избран интервал. Снимката е направена преди към 10 години. Сега там в радиус от към 1 километър няма никакъв лед. Това демонстрира какъв брой бързо той се топи “, изяснява Пол Зиска.

„ Но тогава имахме невероятна ледена пещера и още веднъж съчетах двата типа снимка, която обичам – обичам леда, обичам нощните фотоси и фотографията с катерачи. И просто сплотих всичко това в една фотография. Успях да убедя двама други другари – Джеф и Раф, които са доста надарени катерачи. Имахме огромен шанс да хванем красивото Северно зарево в онази нощ. Снимката е снимана от вътрешността на ледената пещера “, добавя фотографът.

За друга фотография Пол и екипът му изкачват най-високата точка в канадските Скалисти планини – връх Робсън на 3954 метра.

„ За да стигнем до върха, трябваше да преминем през хладилник, който е доста забавен, като голям лабиринт – ледникът Робсън. Опитвахме се да намерим маршрут. Този на моменти плашещ терен и злокобното небе се съчетаха доста добре “, споделя фотографът.

А на крайбрежието на Гренладия…

„ В далечината видях, че малко по-далечен айсберг се движи към мен и в случай че изчакам задоволително, ще влезе в моя кадър. Беше въпрос на време да премине и аз да го снима допустимо най-бързо “, споделя Пол Зиска.

Той оставя на учените да изясняват всички последствия от топенето на ледовете. Неговата мощ е да направи най-пленителните фотоси, с цел да предизвести – тази хубост може да бъде изгубена вечно.

„ Надявам се хората да осъзнаят какъв брой специфични и неповторими са тези места.

Това е конкуренция с времето. Те изчезват доста, доста бързо. И без значение от това какъв брой красиви са те, е значимо да запечатаме тези събития. Снимам ледници единствено от 15-16 години, само че виждам големите промени “, споделя фотографът.

Следващото странствуване за Пол и фамилията му ще бъде в България в края на март.

Защо решихте да посетите България?

„ Ходили сме в доста елементи на Европа със фамилията ми и това е едно от последните места, от които сме откровено заинтригувани, коства ни се доста мистериозно. Когато сме на фамилни почивки, нормално избираме места, които постоянно остават незабелязани от всеобщите туристи. Открихме, че те са по-автентични, а от фотографска позиция е отлично да снимаш места, на които към този момент не са били милиарди хора. Открихме също, че когато вървим отвън дейния сезон, изключително с децата, имаме чудесни претърпяния, тъй като хората реагират тъкмо като вас – за какво сте тук в този момент, за какво България и за какво в същото време от годината? Така че сме доста, доста разчувствани да дойдем във вашата част на света “, споделя Пол Зиска.

„ Давам си сметка, че в България нямате ледници, само че в случай че имате шанса да се потопите в такава среда след дълго пътешестване, и да видите хладилник преди да изчезне, да го покажете на децата си – това ще е нереално прекарване, което ще помните дълго. Ако нямате тази опция, просто се пробвайте да се свържете още веднъж с магията на природата “, споделя фотографът.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР