Канада започва разследване на твърдения за намеса в изборите от страна на Китай, Русия

...
Канада възложи на съдия да води публично разследване на предполагаема
Коментари Харесай

Канада възложи на съдия да води публично разследване на предполагаема намеса в изборите от страна на Китай и Русия, победа за консервативните политици в опозицията, които обвиниха канадците правителството в продължение на месеци не успя да отговори адекватно на обвиненията.

Либералното правителство на премиера Джъстин Трюдо възложи в четвъртък на съдията от Апелативния съд на Квебек Мари-Жозе Хоуг да ръководи разследването.

„Чуждестранната намеса в канадските демократични институции е неприемлива“, каза министърът на обществената безопасност Доминик Льоблан по време на пресконференция.

„Съдия Хоуг ще бъде натоварен със задачата да проучи и оцени намесата на Китай, Русия и други чужди държави и недържавни участници.“

Правителството на Трюдо беше изправено пред нарастващи критики през последните няколко месеца, след като се появиха съобщения в медиите, в които се твърди, че Китай се е опитвал да се намеси в изборите в Канада през 2019 г. и 2021 г.

Друг доклад, обвиняващ Пекин, че е замесен в кампания за сплашване срещу депутата от Консервативната партия Майкъл Чонг и семейството му, също предизвика широко осъждане и накара Отава да изгони китайски дипломат в Торонто по-рано тази година.

Китай последователно отрича, че се е намесвал във вътрешните работи на Канада, наричайки обвиненията „неоснователни“.

Обвиненията засилиха напрежението между Отава и Пекин. Отношенията са мразовити от няколко години по редица въпроси, включително правата на човека, търговията и арестите на канадски и китайски граждани.

Преди това Трюдо възложи на бившия генерал-губернатор Дейвид Джонстън да разгледа твърденията за китайска намеса през март. Но Джонстън се оттегли през юни, след като каза, че „силно партизанската атмосфера“ е направила невъзможно изпълнението на задачата му.

Месец преди да подаде оставка, Джонстън публикува проектодоклад, в който се заключава, че правителството не е пренебрегнало опасенията относно чужда намеса.

„Не съм открил случаи на правителство, което съзнателно пренебрегва разузнавателни данни, съвети или препоръки относно чужда намеса или взема решения, основани на партийни съображения при справянето с тези проблеми“, пише той в документа от 55 страници.


Но консервативните политици продължиха да удрят правителството по въпроса, като се съмняваха дали е отговорило адекватно на твърденията за намеса в изборите от страна на Пекин и призоваваха за независимо разследване.

„Извикахме последния план на либералите да заметат този въпрос под килима … и няма да се поколебаем да ги призовем отново, ако този процес не даде реални отговори на канадците“, Пиер Поилиевре, лидер на Консервативната партия, се казва в изявление в отговор на съобщението от четвъртък.

Номинацията на Хоуг идва след месеци на преговори между правителството и опозиционните партии относно мандата на общественото проучване и кой трябва да го ръководи.

Льоблан каза в четвъртък, че правосъдието има подкрепата на всички страни.

Тя ще има широки правомощия за разследване и, според министъра, ще се очаква „да следва доказателствата“, докато проучва „всяко потенциално въздействие върху общите избори през 2019 г. и 2021 г.“.

Hogue трябва да публикува първоначален доклад през февруари 2024 г. и окончателна версия преди гласуването, което се очаква следващата година.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР