Кампания за скрининг на хронични белодробни заболявания започва от понеделник

...
Кампания за скрининг на хронични белодробни заболявания започва от понеделник
Коментари Харесай

Днес се провежда безплатен скриниг на хронични белодробни заболявания

Кампания за скрининг на хронични белодробни болести стартира от понеделник университетската болница „ Св. Иван Рилски “ в столицата. На спирката на градския превоз пред лечебното заведение до сряда заран от 8 до 11 часа в особено разпъната шатра, брандирана с логото на болничното заведение, студенти по медицина и лекари ще тестват всеки искащ. Мобилният пункт цели повишение на информираността на хората във връзка с белодробните болести, сподели за " Закуска на тревата " доцент Николай Янев от бронхологичното поделение, прецизира БНР.

" Изследването ще се прави посредством мобилен спирометър. Спирометрията дава информация за това какъв брой са здрави белите дробове и може да се употребява за диагностициране и наблюдаване на белодробните положения. Добре е да се изследват и пушачите, и хората, които са прекарали Covid - 19. Това проучване при нас ще бъде единствено за възрастни пациенти, само че не и за децата ", посочи още доцент Янев за БНР.

Всички, които посетят мобилния пункт, както и всички преминаващи ще получат информация за вредите породени от въздействието на нездравословните излъчвания в околната среда и тютюнопушенето върху белите дробове, както и препоръки и рекомендации от нашите лекари и специализанти.

Влиянието на нездравословните излъчвания във въздуха и тютюнопушенето са измежду първите фактори, които предизвикват белодробни болести. Въпреки че замърсителите във въздуха, постоянно са невидими, те могат да окажат съществено влияние върху нашето здраве, в това число белите дробове, сърцето и други органи и системи. Хроничната кашлица, също може да бъде признак на някои положения, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). За това съветът на нашите експерти е един път годишно да бъде юридически скрининг на белите дробове.

Кампанията започва във връзка идния ден на здравето – 7 април. Нейната цел е да се увеличи информираността на обществеността във връзка с рисковете, на които сме изложени от белодробните болести и нуждата от осъществяване на профилактични прегледи.

Според статистиката белодробните болести се подреждат на равно със сърдечно-съдовите болести по причиняване на гибел.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР