Кампания в Кърджали през януари за определяне на личния риск

...
Кампания в Кърджали през януари за определяне на личния риск
Коментари Харесай

Скрининг на жени от Кърджали с т. нар. седящи професии показа...

Кампания в Кърджали през януари за установяване на персоналния риск от остеопороза и скринингово проучване на костната компактност сподели остеопения или остеопороза при близо 80 % от изследвалите се. Тя е в границите на националната самодейност „ Познавате ли признаците на остеопорозата? Определете персоналния си риск! “, споделиха за Българска телеграфна агенция от Регионалната здравна ревизия в родопския град, които спомагат за реализирането.

В два скрининга са включени 48 дами с така наречен седящи специалности, при 35 от които е открита остеопения и при три – остеопороза. Като съответствие, в групата до 40 години от изследвани 10 дами при девет е открита остеопения. 

В самодейността, проведена от Асоциация „ Жени без остеопороза “, са се присъединили и други 48 дами и един мъж. При тях от 49 прегледани единствено 13 са били без проблеми. С остеопения са били установени 26 индивида, а с остеопороза – 11, като всички открити с остеопороза са били във възрастовата група над 61 години. Всички рискови случаи са били ориентирани за консултация и лекуване при експерт.

От Регионалната здравна ревизия показаха, че съгласно международната статистика една от всеки две дами и един от всеки пет мъже над 50 година възраст ще получи остеопорозна фрактура до края на своя живот при положение, че не се вземат навременни ограничения, които с изключение на лекуване включват и промени в метода на живот, като банкет на витамин D и диета, богата на калциеви храни, както и подобаваща физическа интензивност.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР