Кампания на Райфайзен банк набира средства за рехабилитация на недоносени

...
Кампания на Райфайзен банк набира средства за рехабилитация на недоносени
Коментари Харесай

``Шейново`` с дарителска кампания за рехабилитация на недоносени деца

Кампания на Райфайзен банк набира средства за рехабилитация на недоносени деца, родени в АГ болница " Шейново ". 

Често децата, родени прибързано и претърпели месеци в интензивните отделения, се нуждаят от упорита и дълга рехабилитация, кинезитерапия и възстановителни процедури, с цел да се развият и укрепнат.

За страдание, степента на уврежданията в някои случаи е сериозна и води до тежка инвалидизация, макар положените старания на лекарите.

Финансовата поддръжка за рехабилитация е огромна помощ за родителите, които с изключение на с шока от проблематичното раждане и оцеляване на децата, се постанова да се оправят и с грижите за дете с увреждания, като детска церебрална парализа и ретинопатия.

Необходими са доста време, средства и подпомагане на разнообразни експерти, което може да бъде непостижимо за фамилиите. 

" За да има триумф една такава терапия, е доста значимо тя да се стартира в точния момент, когато се записва закъснение в развиването, и да не се прекъсва. Диагнозата детска церебрална парализа се слага на по-късен стадий. Невинаги родителите имат финансовата опция да заплащат за всички процедури, защото НЗОК покрива единствено една седмица, а и от време на време се постанова изчакване за час при стеснен експерт ", изясни пред OFFNews неонатологът доктор Иванка Янкова. 

" Иска ни се да помогнем на тези деца, тъй като те са доста изстрадали - те и родителите им, а задачата ни е да се обезпечи достъп до рехабилитация и те да имат оптимално положително бъдеще ", добави тя. 

Недоносените деца в България се усилват и една от аргументите е, че от ден на ден недоносени деца са спасявани след раждането им, тъй че и от ден на ден деца се нуждаят от специфични грижи. 

" Много самостоятелно е от какъв брой рехабилитация се нуждае всяко дете според от положението му, само че постоянно се постанова рехабилитация в продължение на месеци. Важно е тази терапия да бъде непрекъсната и по тази причина родителите да могат да вършат упражненията у дома, даже и да не са толкоз ефикасни, колкото би било при терапевт, значимо е да има неизменност ", сподели още доктор Янкова. 

" Терапията се прави в центрове, в които експертите са подготвени да се занимават с такава патология. Резултатът обаче зависи доста от положението на детето. Колкото по-увредено е то, толкоз по-продължително време са постанова терапия и резултатът не всеки път е крепко дете. Важен е напредъкът от изходното положение на детето. Понякога за едно дете, което не може да се движи, е триумф даже това да може единствено да се придвижва в пространството, да няма потребност от инвалиден стол ", добави неонатологът. 

" Повечето акции са фокусирани в лечебните заведения, само че с цел да има непрекъснатост на лекуването, е доста значимо какво се случва и след изписването. За нас е значимо децата да се възстановят изцяло и да разпрострат оптималния си капацитет, тъй като това е инвестиция в бъдещето. От това какви деца имаме през днешния ден зависи какво ще бъде обществото след време ", безапелационна е доктор Янкова.

Целта е и да има все по-малко деца, които се нуждаят от рехабилитация, по тази причина в случай че събраната сума е по-голяма, остатъкът ще отиде за закупуване на специфични датчици, позволяващи обдишването на децата да става по по-щадящ метод. 

" Сензорът записва измененията в положението на бебето и подава О2 и налягане според от него. Така обдишването е доста по-щадящо и безвредно. Методът НАВА е нов за България и разрешава бебето да остане на апаратна вентилация за по-кратко, което понижава риска от зараза и контузията на белия дроб. Един подобен датчик коства към 350 лв. и може да се употребява единствено в границите на три-четири дни ", изясни доктор Янкова. 

От болничното заведение прецизираха, че дарените средства ще постъпват по обособена сметка. Родителите няма да получават пари на ръка, а средствата ще се превеждат непосредствено на центъра, където ще се организира рехабилитацията за всяко дете.

Няма да се постанова и родителите да аплайват за финансиране на рехабилитацията. 

" Това са наши деца и ние знаем какво е положението им, следим го от първия ден и в развиване. Когато забележим отклоняване, сами насочваме родителите към детски невролог или рефхабилитатор ", посочи доктор Янкова.

Една от задачите на дарителската акция на Райфайзен банк е чиновниците на банката да се ангажират с разнообразни дела, като за всяко подаяние на чиновник банката прибавя по до 100 лв. за съответната идея. 

Кампанията завършва на 30 септември 2018 г. 

Всеки, който има предпочитание да помогне за рехабилитацията на недоносени деца, може да направи това чрез SMS с текст DMS START на къс номер 17 777 за всички мобилни оператори. За клиенти по контракт с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 SMS е 1 лева, а за консуматори на предплатени услуги на мобилните оператори - 1,20 лева с Данък добавена стойност.
Дарение може да се направи и посредством банкова сметка: 

Получател/Титуляр: САГБАЛ ШЕЙНОВО

IBAN: BG27SOMB91301027523102

BIC: SOMBBGSF

При банка: Общинска банка

Основание за заплащане: Избери, с цел да помогнеш
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР