Камерата на БЛИЦ засне двама войводи от Сдружение „Хайдути“. Иван

...
Камерата на БЛИЦ засне двама войводи от Сдружение „Хайдути“. Иван
Коментари Харесай

Хайдути пред БЛИЦ TV: Важното е сърцето да е българско

Камерата на БЛИЦ снима двама войводи от Сдружение „ Хайдути “. Иван Тонев и Данаил Димитров в действителния си живот имат напълно други специалности, само че когато облекат националните носии и препашат саби и пищови, се трансформират в Иван Гърбача-байряктар на четата и в Танас Гаврилов.

Двамата мъже описаха проектите на сдружението и до къде е стигнало снимането на кино лентата „ Смутни времена “, който се прави по исторически данни на писателката Вера Мутафчиева. Нейната дъщеря-Рада, неотдавна изпрати писмо до войводите. В него тя благодари за това, което четата прави и споделя, че е горда с кино лентата, който следва да се появи на бял свят в края на тази година.

Наскоро бе показан филмовия откъс на „ Смутни времена “ . Той провокира същински възторг и вълна от родолюбиви усеща. Лентата ще ни придвижи в края на 18-началото на 19 век. Тогава в Тракия върлуват еничарите и кърджалийските орди. Грабят, убиват, безчинстват. Именно в този интервал българите се пробуждат, стартират да имат вяра, че могат да се борят и да бъдат свободни.
„ Колко огромно сърце би трябвало да имаш, да отделяш толкоз доста персонално време и средства и да твориш филм, който да оставиш на бъдещите генерации, с цел да се знае и помни какво е претърпяла страната ни “?, попихме събеседниците си. „ Важното е сърцето да е българско! “, отговори Иван Гърбача.

Лентата се финансира със лични средства от сдружението, в което сега членуват към 60 души от цялата страна. Всички те носят в душите си любов към Родината и горделивост, че са българи. Войводите са съветвани от историци, филмът се работи от професионални сценаристи и режисьори. В момента се оглеждат местата, където ще бъдат снимани подиуми от лентата. В нея вземат участие и професионални артисти, известни лица, само че техните имена за в този момент се пазят в загадка.










Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР