Камбанен звън огласи цяла Франция днес следобед в памет на

...
Камбанен звън огласи цяла Франция днес следобед в памет на
Коментари Харесай

Франция разполага военни части на ключови места след атаката в Ница

Камбанен звън огласи цяла Франция през днешния ден следобяд в памет на жертвите от нападението в черква в Ница. В 15,00 ч. по едно и също време зазвъняха камбаните на всички християнски храмове в страната, в това число парижката катедрала " Нотр Дам ", където към момента се правят възстановителни действия след опустошителиня пожар.

Вижте фотоси >>

" Франция е цел на ислямистко нахлуване поради своите полезности, блян към независимост и отвращение да се огъне пред терора ", съобщи президентът Еманюел Макрон, който дойде в Ница след нападението.

Рано тази заран мъж атакува с нож богомолци в църквата " Нотр Дам " в Ница, като умъртви трима и рани няколко души, преди да бъде арестуван. В следствието се включи Националната антитерористична прокуратура на Франция. Два часа след офанзивата в Ница различен нападател заплаши с оръжие минувачи в Авиньон и бе убит при опит да нападне полицейски патрул.

Френският президент съобщи, че по цялата територия на страната ще бъде засилено разполагането на военни елементи на основни места, ще бъде засилена и сигурността в религиозните храмове, в това число църквите, само че и в образователните заведения.



Макрон изрази солидарността на Франция с католическата общественост и прикани френският народ към единение.



Нападението в Ница е станало в региона на църквата " Нотр Дам " в центъра на града. Според очевидци има обезглавена жена. Нападателят е викал " Аллах е популярен ".



Вътрешният министър на Франция Жералд Дарманен свика спешна среща в министерството.

Атаката става на фона на антифренски митинги в мюсюлмански страни, откакто Париж отбрани правото си да демонстрира карикатури на пророка Мохамед.

Депутатите в националното заседание в Париж уважиха паметта на жертвите с минута мълчания.

Премиерът на Франция Жан Кастекс увеличи в този момент настоящата антитерористична стратегия Вижипират до най-високото ѝ равнище на цялата територия на Франция ".

Световни водачи, измежду тях Владимир Путин, Ангела Меркел, папа Франциск и ръководителят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен осъдиха офанзивата и показаха състрадание и взаимност.

Най-голямата публична организация, представляваща исляма във Франция, прикани вярващите да анулират тържествата по случай рождения ден на пророка Мохамед в символ на печал след нападението с нож в църквата в Ница.

Френският съвет на мюсюлманското изповедание съобщи, че последните молебствия, преди джамиите да затворят поради новата обща карантина във Франция поради ковид, би трябвало да бъдат " мотив за респект и размисъл в памет на жертвите ".

Организацията съобщи, че е " същински трогната " от " посланието за мир и приятелство ", което е получила от ръководителя на френската конференция на католическите епископи.

Абдала Зекри, върховен представител на съвета, съобщи пред телевизия Бе Еф Ем, че " кипи от яд " след офанзивата на " свято място, което заслужава почитание "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР