Камарата на представителите на САЩ одобри в четвъртък закон, който

...
Камарата на представителите на САЩ одобри в четвъртък закон, който
Коментари Харесай

Камарата на представителите на САЩ одобри закон, който създава пречка пред продажбата на F-16 на Турция


Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди в четвъртък закон, който ще сътвори нова спънка пред проектите на президента Джо Байдън за продажба на изтребители F-16 на Турция, оповестява организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Камарата на представителите утвърди мярката, препоръчана от Франк Палоун и Крис Папас от Демократическата партия, като корекция към годишния Закон за националната защита, с 244 против 179 гласа. 

Поправката ще забрани на Съединените щати да продадат или трансферират самолетите на Турция, в случай че администрацията не удостовери, че това е от значително значение за националната сигурност на Съединени американски щати и не включи изложение на подхванати съответни стъпки, които да подсигуряват, че самолетите няма да бъдат употребявани за многократни неразрешени прелитания над Гърция.

Сенатът също би трябвало да утвърди своя версия на закона за националната защита. След това законодателите би трябвало да реализират компромисен вид на законодателството, което позволява над 800 милиарда $ разноски за защита, преди да гласоподават още веднъж за това по-късно тази година, разяснява организацията.

Много американски законодатели се разгневиха на Анкара след придобиването през 2019 година на система за противоракетна защита съветско произвеждане, което провокира американски наказания, както и отстраняването на Турция от програмата за изтребители F-35, напомня Ройтерс.

Все по-авторитарното ръководство на турския президент Реджеп Ердоган и подкопаването на свободите на публицисти, юристи и правозащитници също накараха мнозина във Вашингтон да се разгласят срещу продажбата на оръжия на Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР