Камарата на представителите на САЩ одобри снощи с огромно мнозинство

...
Камарата на представителите на САЩ одобри снощи с огромно мнозинство
Коментари Харесай

САЩ върнаха закон от Втората световна война в помощ на Украйна

Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди нощес с голямо болшинство реактивирането на Закона за ленд-лийз, който през Втората международна война спомага за успеха над нацистка Германия. 

" Законът ленд-лийз в отбрана на демокрацията в Украйна " бе признат с 417 гласа " за " при 4 " срещу " от долната камара на Конгреса, откакто три седмици по-рано бе одобрен единомислещо от Сената. Предстои изпращането му в Белия дом за автограф от президента Джо Байдън, с цел да влезе в действие.

Законът възражда стратегия от времето на Втората международна война, която тогава разрешава на Съединени американски щати без бюрократични спънки да отдава чартърен (lend) и на лизинг (lease) американска военна техника и оръжия на съдружници, в това число и на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики.

Сега законът би трябвало да облекчи даването на военна техника и оръжия на Украйна, а също на засегнатите от съветската инвазия страни в Източна Европа  (б.р. - като Полша и България, да вземем за пример, чийто газови доставки бяха спрени). В частност Съединени американски щати ще могат да дават на Украйна съоръжение под изискване, че то ще бъде заплатено след това.

" Днес украинският народ е на фронтова линия в борбата за народна власт и против тиранията и Съединени американски щати би трябвало да му дават с всички вероятни средства филантропична и военна помощ ", сподели членът на Камарата Мери Гей Сканлън при дебатите.

 

Още $33 милиарда от Съединени американски щати за Украйна

По рано през вчерашния ден президентът Джо Байдън изиска от Конгреса да отпусне спомагателни $33 милиарда на Украйна, което е голямо нарастване на американското финансиране за войната, която източноевропейската страна води с Русия. Освен това той желае и въвеждане на нови юридически принадлежности за стягане на глобите и лишаване на активи от съветски олигарси.

Мащабната финансова помощ планува над $20 милиарда за оръжия, муниции и друга военна помощ, $8,5 милиарда за директна икономическа помощ за държавното управление и $3 милиарда филантропична помощ и помощ за хранителната сигурност в страната.

Другото искане на Байдън е даване на опция за конфискуване на повече средства от съветски олигарси, с цел да се употребяват парите за напъните за подкрепяне на Украйна. За задачата президентът предлага конгресмените да дадат на администрацията нови благоприятни условия, като разрешат на американските управляващи да конфискуват повече активи на олигарси, да дават парите от тези конфискации на Украйна и да криминализират още повече избягването на наказания.

Предвижда се американското министерство на правораздаването да употребява строгият закон за битка с проведената престъпност (РИКО), употребен преди години против мафията, с цел да се завеждат каузи против лица, заобикалящи наложените на Русия наказания. Освен това прокуратурата би трябвало да получи повече време за завеждане на каузи за пране на пари, като давностния период се удължи до 10 години вместо сегашните 5. В допълнение администрацията желае и да се криминализира съзнателното владеене на пари, получени като разследване от противозаконни покупко-продажби с Русия.

Американската военна помощ за Украйна към този момент надвиши 3 милиарда $ от 24 февруари насам, когато Русия стартира нашествието си в Украйна.

А прессекретарят на Белия дом Джен Псаки съобщи, че Съединени американски щати чакат и други страни да усилят помощта си за Украйна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР