Към този момент всички обходни пътища са проходими. Няма откъснати

...
Към този момент всички обходни пътища са проходими. Няма откъснати
Коментари Харесай

Експерт: Ще падат още мостове! Не се вземат превантивни мерки

" Към този миг всички обходни пътища са проходими. Няма откъснати обитаеми места. Възстановени са множеството мостове от общинската инфраструктура, които са били затлачени с дървета, камъни, тиня. Пораженията по пътната инфраструктура са доста. "
Така разказа картината след потопа в община Царево заместник-кметът Марин Киров в изявление за БНР.
На терен са хидроинженери, които ще обследват язовирите и ще кажат от какъв ремонт се нуждаят, посочи Киров.
" Компрометирани са стените на язовирите, негодни са. Затова и двата язовира са източени до кота нула. "
Дадените наставления за разчистване към язовирите са изпълнени, заявява заместник-кметът на Царево.
Единият от язовирите се е напълнил и изпразнил три пъти по време на проливния дъжд, гласи една от констатацията на специалистите, представена от Киров.
По думите му регулярно, през няколко месеца, в това число през това лято, двата язовира са били проверявани, а вредите са настъпили по време на водното злополучие с проливните дъждове.
С дейностите си наемателите на двата язовира са предотвратили по-голямо злополучие - с превантивно спешно изпразване, безапелационен е Марин Киров.
" Усещането на сътрудниците е, че не се вземат превантивни ограничения, с цел да се предотвратят тези несгоди, които се случват. Никой не може да твърди, че един язовир в положително положение внезапно ще даде такива огромни провали. Ние още веднъж започваме да си заравяме главата в пясъка и да не виждаме същинските причини  - дерета и корита не се почистват превантивно! "
Това мнение изрази в предаването " Хоризонт до обед " инж. Ясен Ишев от Научно-техническия съюз по превоза.
" Ще падат още мостове. Ще има още повреди и неприятни случаи ", предизвести специалистът. По думите му чакаме едно оборудване да изпадне в спешно положение, с цел да му обърнем внимание.
" За да се подобрят пътищата, трябват големи средства, а те не всеки път се обезпечават. Това се натрупва с времето ", съобщи инж. Ишев.
Най-критичните точки са по оборудванията, счита той.
" Докато веднъж можем да го заобиколим, едно оборудване, в случай че се случи нещо с него, пътят се прекъсва. "
Няма потребност да хвърляме милиони за глупави планове, а да подобрим пътната сигурност не с набиването на мантинели, тъй като от време на време се оказва, че това я утежнява, посочи експертът и запита " би трябвало ли да се набиват мантинели на всички места? "
Всяко място, където се случва такова злополучие е неповторимо, тъй като е комбиниране от разнообразни фактори. Погрешно е изводите от анализите след едно злополучие да се трансферират на друго място.
Това разясни пред БНР доцент доктор Стелиян Димитров от Геолого-географския факултет на Софийския университет. Той е част от екип географи, които ще снимат потърпевшите места след потопа в Царево. Доц. Димитров е правил сходни проучвания след водното злополучие в Карловско предходната година.
" Всяка територия е неповторима, с неповторими проблеми. В случая има съвпадение сред локалната география по Странджанското крайбрежие и рухването на този забележителен дъжд. "
Другият проблем е застрояването, тъй като тези " запечатани повърхности " ускоряват повърхностния отток, акцентира доцент Димитров в предаването " Хоризонт до обед ".
" Тепърва ще усещаме резултата от всичкия този бетон и този резултат ще бъде не в наша изгода. "
Целта на обследването, в което взе участие Стелиян Димитров, е да могат на практика да бъдат измерени засегнатите от наводнението територии, с цел да се получи количествена характерност на явлението.
С безпилотна летателна система ще бъде направена ортофотокарта. Ще бъде осъществено и лазерно сканиране, по този начин че да се направи цялостна реорганизация на това, което се е случило, добави доцент Димитров.
" Поне на три от деретата, в които имаше проблеми, ще се опитаме да ги направим на 2-3 км във вътрешността, посока от морето към сушата. "
В рамките на седмица ще има предварителни резултати, които ще бъдат обществено оповестени.  
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР