Към настоящия момент, по данни, постъпили в МРРБ, от 265

...
Към настоящия момент, по данни, постъпили в МРРБ, от 265
Коментари Харесай

82 общини не са одобрили устройствени планове

Към сегашния миг, по данни, постъпили в Министерство на регионалното развитие, от 265 общини в България 82 общини към момента не са одобрили общи устройствени проекти за цялата територия на общината, излиза наяве от отговор на въпрос на служебния министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков до народния представител от ГЕРБ-СДС Николай Нанков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Съгласно наредбите на Закона за устройство на територията възлагането и действането на общите устройствени проекти на общините (с изключение на тези по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие), е напълно от компетентността на общинските администрации и е отвън пълномощията на Министерство на регионалното развитие.

Съгласно наличната настояща информация, която постъпва от общинските администрации, от общините, които не са Черноморски единствено община Ябланица към момента не е стартирала процедура за разработване на общ организационен проект за цялата територия на общината.

По отношение на Черноморските общини, достигнатият стадий на процедурите по разработване на обши устройствени проекти с възложител Министерство на регионалното развитие, е както следва:

Общ организационен проект на община Шабла – окончателният план е в развой на координиране със заинтригуваните централни и териториални администрации, след което следва разглеждане на плана от Националния експертен съвет по устройство на територията и районна политика и одобрение от министъра на районното развиване и благоустройството.

Общ организационен проект община Каварна – направен е обновен опорен проект и разбор, въз основа на инструкции на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с оглед приемане на позитивна оценка на Доклада за оценка на степента на влияние (ДОСВ). След показване на обновената документи от изпълнителя, тя ще бъде импортирана в Министерство на околната среда и водите за осъществяване на съответните процедури по екологичното законодателство.

Изменение на общия организационен проект на община Приморско – следва актуализация на ДОСВ, преправка на плановите материали и продължение на дейностите по координиране и одобрение на плана за изменение на общ организационен проект на община Приморско.

Изменение на общ организационен проект на община Царево – С от 06 август 2021 година на Министерския съвет за изменение на описите на предпазени зони за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна са направени промени в границите и площта на Защитена зона „ Ропотамо “, което наложи пускане на работата по плана изначало в частта на Доклада за оценка на степента на влияние и Доклада за екологична оценка. Във връзка с това с двустранно съглашение е преустановен Договорът за разработване на плана на общ организационен проект. Към сегашния миг се актуализира заданието за разработване на общ организационен проект, следва съгласуването му и ново възлагане за разработване на плана.

Общ организационен проект на община Бяла – ДОСВ е показан в Министерство на околната среда и водите за оценка на качеството на отчета.

Проект за общ организационен проект на община Долни чифлик – извършени са публични съвещания по задание за обхвати наличие на Договор за създаване на Европейската общност, като се чака мнение от Министерство на околната среда и водите с оглед продължение работата по правене на ДОСВ.

По отношение на Черноморските общини, достигнатият стадий на процедурите по разработване на общи устройствени проекти с възложител съответната община, е както следва:

Общ организационен проект на община Аврен – през месец октомври 2022 година е било извършено публично разискване на предварителния план на общ организационен проект и Екологичната оценка към него. Предстои действане на финален план.

Общ организационен проект на община Аксаково – предварителният план на общ организационен проект на община Аксаково е бил прегледан и признат от Националния експертен съвет по устройство на територията и районна политика според Протокол. Към сегашния миг окончателният план е в развой на координиране със заинтригуваните администрации.

Общ организационен проект на община Поморие – ДОСВ е показан в Министерство на околната среда и водите за оценка на качеството на отчета.

Общ организационен проект на община Несебър – с писмо Министерство на околната среда и водите уведомява Министерство на регионалното развитие за Решение за преустановяване на процедурата по правене на екологична оценка и оценка за съгласуемост на актуализация на общ организационен проект на община Несебър.

През интервала 2015 – 2021 година и актуалната 2022 година Министерство на регионалното развитие, в осъществяване на наредбите към Закона за изменение и допълнение на Закон за устройство на територията по отношение на обезпечаването на цялата територия на страната с общи устройствени проекти, продължава активността за разпределение на средствата от държавния бюджет (около 4 200 000 лева на година) за финансово подкрепяне изработването на задачи и на планове за общо устройствени проекти, както и реализирането на методическо управление, съгласуваност и надзор при възлагането, изработването, съгласуването и одобряването им.

Изоставането в процедурите по разработване и одобрение на общи устройствени проекти на общини е несъмнено главно като разследване от закъснение при обезпечаването на нужните за изработването изходни данни и реализирането на съгласувателните процедури по реда на Закона за културното завещание и Закона за запазване на околната среда. Следва да бъдат регистрирани и отрицателните резултати от наложени те oграничения, свързани с въведеното изключително състояние в страната и битката с пандемията от COV1D-19. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР