Към настоящия момент не се строи, а се подготвя строежът

...
Към настоящия момент не се строи, а се подготвя строежът
Коментари Харесай

Министър Хинков: До 2.5 години трябва да има Национална детска болница

Към сегашния миг не се строи, а се приготвя градежът на Националната детска болница. Няма да се прави преразглеждане на местоположението за построяването на болничното заведение в Горна Баня. До 2.5 години би трябвало да има Национална детска болница. Tова съобщи здравният министър проф. Христо Хинков пред БиТиВи.

" Когато пристигнах в министерството заварих плана и споделих, че ще продължа всичко планове, които са стартирани и ще ги довършва ", добави здравният министър.

Работата по плана за Национална детска болница не е серпантина, увери проф. Хинков и добави, че не е прекратявал никакви контракти.

Той изясни, че здравната ни система в действителност е добра и дава отговор на главните правила на водещите институции на света, които се занимават с опазване на здравето. Проблемът е доста по-сложен и е обвързван с нрав, образование и парите, които навлезли в здравната система и объркали доста мозъци, уточни проф. Хинков.

" Хората сякаш са скарани за пари ", неудовлетворен е здравният министър, като добави, че междинното равнище на заплати в лечебните заведения е достигнало междинното равнище в Колективния трудов контракт. Има и лечебни заведения, в които финансовото положение е неприятно, а парите на изпълнителния шеф на лечебното заведение, са положителни, даде образец проф. Хинков. Ако един млад доктор да натрупа процедура в далечен район, може да взима и заплата от 10 000 лева Трудно е да се каже, тъй като е въпрос на калкулации, посочи здравният министър.

Той посочи, че в бюджета за здраве до края на годината не се планува нарастване на заплатите на незабавните медици. За бюджета за 2024 година здравният министър ще се бори парите за Спешна помощ да бъдат значително увеличени с 15-20%, както и да има промени. Хората в здравната система са незадоволителни, тъй като младите лекари не се задържат. Спешната здравна помощ не е доста атрактивна за младежите, призна проф. Хинков.

Той посочи, че повече лечебни заведения на България не и трябват. Проблемите са съществени, тъй като няма задоволително медицински фрагменти, уточни здравният министър, който има концепция да сътвори партньорство сред лечебните заведения в Плевен и Ловеч.

За медицинските хеликоптери, проф. Хинков съобщи, че би трябвало да се работи редовно, а не кампанийно. Наемането на два хеликоптера за време е кампанийно и не взема решение проблемите, уточни той. Проф. Хинков посочи, че се построяват девет площадки за кацането на медицинските хеликоптери, 91 медицински експерти са подготвени и някъде към 2025 година ще имаме шест хеликоптера. По проект пък до края на годината би трябвало да имаме единствено един медицински хеликоптери.

Запитан ще има ли НЗОК законно определен шеф, проф. Христо Хинков съобщи, че това е политически въпрос, само че той се надява да има началник на НЗОК. Засега има сигурност, че подуправителят на НЗОК ще управлява Касата, до момента в който се избере нов, изясни здравният министър. Той не е в кухнята на договарянията за шеф на НЗОК и не знае за какво претендентът на ГЕРБ-СДС Иванка Динева се е отказала от поста за началник на Касата. И шефът на Педиатрията Богомил Здравков, и заместник-здравният министър Бойко Пенков са положителни разновидности за шефове на НЗОК. До три месеца би трябвало да се реши въпросът с избора на шеф на НЗОК, посочи здравният министър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР