"Към момента за България има планирани 1,5 милиона дози, които

...
"Към момента за България има планирани 1,5 милиона дози, които
Коментари Харесай

България нямаше участие в разпределянето на първите ваксини от Пфайзер за ЕС, посочи Радан Кънев

"Към момента за България има планувани 1,5 милиона дози, които могат да възнамеряват имунизацията на 10% от популацията - над 700 хиляди души ", съобщи пред БНР евродепутатът от ЕНП/ "Демократична България " Радан Кънев, някогашен водач на ДСБ. По думите му обезпечаването на имунизациите и имунизирането е най-важният въпрос сега и за здравето на хората, и за стопанската система на страната .

По думите му е трябвало да бъде извършено съществено и отговорно изследване на стадия, в който разработките на другите ваксини са се намирали през лятото. " Още в ранната есен се сложи въпрос пред българското държавно управление, че няма контракт с "Пфайзер/Бионтех " . Стреснато то стартира да търси вид за подобен контракт, тъй като беше ясно коя ще е първата ваксина. Постигна някакъв непълен триумф, само че количествата са извънредно незадоволителни ", изясни евродепутатът.

Кънев уточни, че България не е имала присъединяване в разпределянето на първите ваксини от "Пфайзер/Бионтех " за Европейски Съюз - в размер на 300 милиона ваксини. По думите му за това нещо би трябвало да се носи отговорност и акцентира, че държавното управление даже не си признава, че не е било сключило този контракт с "Пфайзер/Бионтех " .

"Всяка партида, която Европейската комисия поръчва, се разпределя съразмерно на популацията на страните в Европа. Има страни, България е една от тях, които не са поръчали задоволително, по този начин нашите дози се разпределят сред други страни. Стигаме до парадокса нашите незаявени количества да доближат до Северна Македония, която даже не е членка на Европейски Съюз, преди България ", посочи той.

Евродепутатът изясни, че Европейски Съюз има контракт за обща доставка на 600 млн. дози ваксини, задоволителни за имунизацията на 300 млн. души, което по думите му е задоволително количество за цялото население на Европейски Съюз, което предстои на имунизация и желае това.

Радан Кънев посочи, че няма качествена осведомителна акция в публичните медии в България, която да предизвиква имунизацията . "Нито има движение на регистрация, нито ваксини. Това е неуспех в ръководството, който коства човешки животи и има своята цена в общото икономическо положение ", безапелационен е той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР