Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш,

...
Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш,
Коментари Харесай

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева.

„ Актуализацията на имунизационния календар, за която говорихме и обещахме, към този момент е реалност. Наредбата е обнародвана в „ Държавен вестник “ през вчерашния ден. С измененията в тази разпоредба е основана опция наложителната съществена имунизация, включваща коклюша, както и за наложителната съществена имунизация против пневмококи, да се организира от навършване на шестседмична възраст. Имунизацията ще се прави от общопрактикуващите лекари, както и до момента, и за това са изпратени съответните инструкции до районните здравни инспекции, Българския лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и Националния център по заразни и паразитни заболявания “, обясни служебният министър на опазването на здравето.

Кондева уточни, че на интернет уеб страницата на Министерството на здравеопазването през днешния ден е оповестена заповедта за въвеждане на краткотрайни противоепидемични ограничения, включващи основаване на организация за целесъобразна имунизация против коклюш на бременни дами в 27-36 гестационна седмица. В страната стартира и осведомителна акция, посочи министърът.

„ Имунизацията на бременните е еднократна и е по избор. Ще се прави в избрани за задачата имунизационни кабинети във всички 28 области. Съвместно с „ Информационно обслужване “ сме начертали интерактивна карта, в която са посочени областите, местата за слагане на ваксина и телефоните за връзка. Препоръчваме бременните, които желаят да се имунизират, да се свързват посредством тези телефони “, сподели още Галя Кондева.

Мерките са в действие от на следващия ден, 9 май, и ще са в действие до 31 юли.Регионалните здравни инспекции всеки понеделник ще изпращат в Министерството на здравеопазването информация за броя на осъществените имунизации на бременни. Здравните инспекции, на които е обявен случай на коклюш, ще правят епидемиологично изследване и ще предписват нужните противоепидемични ограничения във връзка с болния, контактните му лица и външната среда.

 

При вписване на случай на коклюш в проведен детски и училищен колектив да се засилят ограниченията по проветряване, влажно разчистване и стерилизация на повърхности и под, да се обезпечат задоволително количества течен сапун, подобаващи биоциди за стерилизация на ръце и салфетки за еднократна приложимост за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за персонала; да се организира ежедневна инспекция на деца и възпитаници за съществуване на клинични признаци за заразна болест, включващи съществуване на хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени признаци не се позволява в или се отстранява от детския/ученическия колектив, се добавя в заповедта. Посещение в детското заведение или в учебно заведение е допустимо след даване на медицински документ от доктор, че детето не е заразно болно.

Националният център по заразни и паразитни заболявания, районните здравни инспекции в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора да провеждат опцията за осъществяване на лабораторна диагностика на болни, избрани като вероятен или евентуален случай на коклюш, се добавя в документа. Лекарят, със единодушието на болния или на негов родител, настойник/попечител, може да вземе клинична проба (назофарингеален секрет) за осъществяване на гратис лабораторно проучване по метода RT-PCR и да я изпрати, посредством районната здравна ревизия, на територията на региона, на която работи, до Националния център по заразни и паразитни заболявания или на районна здравна ревизия.

Всички общопрактикуващи лекари да създадат обзор на имунизационния статус на децата от пациентския си лист, подлежащи на имунизация и реимунизация против коклюш и да подхващат дейности за своевременното им ваксиниране при постигане на съответната възраст и без голословно отсрочване, се прибавя в заповедта.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР