Към момента в страната нямаме случай на заразен с новия

...
Към момента в страната нямаме случай на заразен с новия
Коментари Харесай

За новия вирус ще се изследват хора с тежки симптоми и епидемична връзка със заразени

Към момента в страната нямаме случай на инфектиран с новия ковид. В началото на идната седмица ще получим тестванията за заболяването. Ще се изследват пробите на пациенти, които демонстрират тежки признаци и при лекарска рекомендация. Това съобщи вирусологът и завеждащ лабораторията проф. Нели Корсун пред БТВ.

Тя акцентира, че признаците на новото заболяване са сходни с тези на постоянно срещаните респираторни болести. Именно по тази причина разграничаването сред двете може да стане само въз основа на характерни лабораторни способи.

Китайският вирус продължава да убива

Вирусологът изясни, че за новия вирус ще се изследват хора с тежки признаци и епидемиологична връзка със инфектирани. Според нея ограниченията би трябвало да бъдат ориентирани към пасажерите, които идват от инфектирани региони.

Симптомите на ковид са близки до тези на грипа - температура, кашлица, зной и затруднено дишане. „ Идващите пасажери би трябвало да бъдат под здравно наблюдаване и при съществуването на първите признаци на респираторно заболяване – да уведомят лекуващия доктор за положението и пътуването си “, добави специалистът.

По думите ѝ към момента са доста незнайните във връзка с вируса. Тя изясни, че това е нов и чужд вариант, към който никой по света няма имунитет.

Все още не се знае кой е източникът, какви са методите, както и лекотата на предаване на болестта. „ Не се знае дали е допустимо дълготрайно предаване, което да даде мотив за предизвикването на зараза “, добави още вирусологът.

Китайски специалист: Пикът на новия ковид ще настъпи след седмица

За лична сигурност специалистът поучава да се носят санитарни маски, които обаче да се сменят на всеки 2 часа.

Националната лаборатория за грип и остри респираторни болести е мястото, където се изследват и наблюдават грипните вируси у нас. В лабораторията ще се изпратят и пробите при положение, че се открие подозрение за разпространяването на новия корoнавирус в България. Към момента в света има повече от 4000 инфектирани в близо 20 страни. Сред тях са Съединени американски щати, Тайланд, Япония и Южна Корея. Вирусът доближи и Европа, с доказани случаи в Германия и Франция. Огнището на болестта е Китай, където са всички смъртни случаи - над 100.

У нас към този момент има готови отделения в Инфекциозната болница и във Военномедицинска академия в София, при положение, че се записва инфектиран.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР