Към момента в България имаме първите изолирани случаи на грип,

...
Към момента в България имаме първите изолирани случаи на грип,
Коментари Харесай

Кунчев за грипа: Има открити случаи, но пикът ще е след празниците

„ Към момента в България имаме първите изолирани случаи на грип, само че сме надалеч от някакви епидемиологични стойности. Те евентуално ще се случат след празниците, когато ще създадем условия за разпространяване. И, базирайки се на досегашната статистика – в края на януари и първите седмици на февруари се чака пикът на болестта ”.

Това напомни в четвъртък по Нова тв основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания през интервала 09-14.12.2022 година в НРЛ " Грип и ОРЗ " са потвърдени четири грипни вируса A(H3N2) и три грипни вируса A(H1N1)pdm09. Вирусите са разпознати в носогърлени тайни на 5 деца на възраст 6-8 год., приети в болница в СБАЛИПБ " Проф.Иван Киров ", София и в тайни на двама амбулаторно лекувани пациенти на 29 и 57 година от София.

„ По отношение на свинския грип, който беше засечен тази седмица, има циркулация. Паралелно ще вървят няколко варианта. Един господства - в случая H3N2. Очаквахме този вариант, който е част от антигрипната ваксина. Който е съумял да се имунизира – може да бъде сигурен, че в огромна степен е защитен ”, акцентира доцент Кунчев.

„ Грипът не е безобидно заболяване. Това, че е всеобщо публикуван и всяка година се срещаме с него, не значи, че не би трябвало да му обръщаме задоволително  внимание. Разбира се, съпоставяне с ковид – във връзка с тежест, затруднения и смъртност – не може да става. Но при грипа доста зависи какво е моментното положение на организма. За един грипът ще мине като леко неразположение за ден два. За различен може да се стигне до пневмония или менингит и даже хоспитализация ”, добави той.

По време на Коронавирус пандемията най-честите заразни заболявания са намалели със 7 до 10 пъти. Сега те се връщат.

" Това се следи освен в България, само че и в цяла Европа. През последните две години, налагайки ограничения, ограничихме разпространяването на голям брой заразни заболявания, най-много на респираторни. Чисто конкурентно, когато един вирус има капацитета да бъде епидемиологичен, той завзема терен и избутва всички останали ", изясни доцент Кунчев. 

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР