Към момента няма утвърдена листа с кандидати за Сливенски митрополит.Това

...
Към момента няма утвърдена листа с кандидати за Сливенски митрополит.Това
Коментари Харесай

Митрополит Йоан: Към момента няма утвърдена листа с кандидати за Сливенски митрополит

Към момента няма одобрена листа с претенденти за Сливенски митрополит.

Това сподели пред публицисти през днешния ден Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия епархийски трон в Сливен. Предстои още веднъж предложение на листа, нейното утвърждение, приканване на епархийските гласоподаватели с окръжни писма три недели преди избора. Митрополитът уточни, че би трябвало до 22 април той да е внесъл писмо, с което да изиска листа. На въпрос дали в листата ще попадне Агатополският свещеник Йеротей, който дружно с Константийския свещеник Михаил, бяха епархийският избор на 18 февруари, той отговори, че това ще реши Светият Синод.

Припомняме, че описът с претенденти тогава бе от 10 епископи.

Ще бъде прегледан и описът с 42-ма епархийски гласоподаватели от седемте сливенски околии. " Те би трябвало да показват свидетелства за съдимост, в случай че всичко е наред, в случай че всички са в здраве и сили, в случай че няма нарушавания на устава, ще ги запазим. При възможни проблеми, ще бъдат заменени с подгласника ", изясни владиката.

Той добави, че ще се даде опция на епархийските гласоподаватели още веднъж да изразят волята си. " Изживяхме един нелек и горчив опит с касирането на избора, по този начин стана и за Варна преди години ", разяснява митрополитът. " Тези обстановки са потресаващи, само че се надявам, че дадем ли успокоение на провеждането на избора, ще получим резултат. "

Следващата седмица ще бъдат направени и стъпки за начало на финансова инспекция в Сливенска епархия.

Епархийският избор за нов митрополит на Сливен е плануван на 19 май, за 26 май е каноничният избор в Синодалната палата в София.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР