Към момента не са установени преки заплахи за тях. Те

...
Към момента не са установени преки заплахи за тях. Те
Коментари Харесай

Протестите на сърбите в Косово не стихват, няма ранени българи рейнджъри в Звечан

Към момента не са открити директни закани за тях. Те не престават да извършват сполучливо своите задания, според поетите задължения от България, оперативните проекти и общоприетите оперативни процедури на интервенцията, осведомят от ведомството.

Към момента до 35 български военнослужещи вземат участие в интервенцията на НАТО в Косово , като извършват задания, свързани с подкрепяне подобряването на сигурността.

Вчера жителите от обитаемоте най-вече със сърби общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово стачкуваха пред постройките на общините, в които бяха назначени албански кметове след бойкотираните от сърбите избори. Протестиращите влязоха в конфликти с полицията в община Звечан, вследствие на което бяха ранени към 30 военни на КейФОР и 52-ма сърби .

Според унгарската медия hgv.hu 20 маджарски бойци са били ранени , а съгласно данни от италианското министерство на защитата са ранени 14 италиански бойци , посочи ДПА. 

След като протестиращите сърби не позволиха прекосяването на колите на РОСУ, бойците са употребявали сълзотворен газ и шокови бомби, с цел да защитят косовските служители на реда в колите и да разпилян протестиращите. Сърбите са ги замеряли с камъни, стъклени бутилки и други предмети.

Президентът на Сърбия Александър Вучич сподели, че в Северно Косово 52-ма ранени сърби са потърсили помощ в клиничен център в Северна Митровица, а ранените евентуално са повече след вчерашните конфликти в Звечан, съобщи Танюг.

В изключително послание към нацията нощес президентът сподели, че не КейФОР е пречил на сърбите, а специфичните елементи на косовската полиция РОСУ и албанските кметове на общини. По думите му комендантът на КейФОР за район Изток е споделил, че схваща сръбските претенции и ще ги съобщи на съответните органи.

" След това КейФОР слага изискване сърбите да пропуснат два военни автомобила на РОСУ зад кордона на КейФОР, който се намира по-близо до общината, тъй като техните албански служители на реда извънредно се опасяват от присъстващите сърби, макар че самите сърби са обградени двойно от РОСУ и КейФОР ", означи Вучич.

Той подреди на армията да бъде в оптималната бойна подготвеност, а президентската канцелария разгласи серия от срещи на Вучич през днешния ден - с посланиците на Съединени американски щати, Италия, Франция, Германия и Англия, Русия и Китай, а също по този начин и с ръководителя на представителството на Европейския съюз в Прищина.

Четирима сърби бяха задържани през вчерашния ден в Звечан, през днешния ден двама от тях бяха освободени, а на другите двама бе несъмнено задържане от 48 часа, съобщи Танюг. Днес там са се събрали по-малко хора, обстановката е спокойна.

Косовските сърби в градовете Лепосавич, Звечан и Зубин поток в Северно Косово и през днешния ден се събират пред постройките на кметствата, заяви районната телевизия Ен1. Войници на НАТО охраняват постройките. Най-много хора са се събрали през днешния ден в Лепосавич, а главната причина е, че кметът Люлзим Хетеми към този момент над 24 часа се намира в постройката, съгласно информация на Ен1.

Кметовете на Звечан и Зубин поток оповестиха, че няма да дойдат на работа в кметствата. Кметът на Звечан Илир Пеци сподели през днешния ден, че ще работи в офис на кметството в село Липа.

Десетки бойци на НАТО са обкръжили постройката на кметството в Звечан през днешния ден, заяви Ройтерс.

" КейФОР ще продължи да подхваща всички нужни ограничения за гарантиране на безвредна и сигурна среда и независимост на придвижване за всички общности в Косово, в сходство със своя мандат ", показаха от КейФОР в изказване.

Сърбите, които са болшинство в северната част на Косово, не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово и към момента виждат Белград като своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите отхвърлиха да вземат присъединяване в локалните избори през април и претендентите от албански генезис завоюваха изборите в четири общини, обитаеми най-вече със сърби, при изборна интензивност 3,5 %. Сърбите приканиха косовското държавно управление да в профил албанските кметове от кметствата и да допусне локалните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към отговорностите си.

Късно през вчерашния ден ръководителят на европейската дипломатическа работа Жозеп Борел осъди конфликтите, като окачестви насилието против миротворците от НАТО като " безусловно недопустимо ". " Европейски Съюз приканва управляващите на Косово и стачкуващите неотложно и абсолютно да деескалират обстановката ", съобщи Борел в " Туитър ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР