Към момента държавата няма план за преквалификация на работещите от

...
Към момента държавата няма план за преквалификация на работещите от
Коментари Харесай

Раздялата с въглищата би струвала на България почти 1 млрд. евро

Към момента страната няма проект за преквалификация на работещите от най-неефективната въглищна централа - Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2.

© Цветелина Белутова България се трансформира от експортьор във вносител на електрическа енергия във всички сюжети за бъдещето, като повода за това е освен затварянето на ТЕЦ-овете, а и по-конкурентното произвеждане на електрическа енергия в цяла Югоизточна Европа. Това демонстрира отчет, направен от Центъра за проучване на демокрацията, съвмество с районния център за проучвания на енергийни политики, Унгария, Техническия университет във Виена и други

Също по този начин съгласно отчета раздялата с въглищата на България, Румъния и Гърция (които " дават " 9% от производството на ток от въглища в ЕС) би коствало общо 4.5 милиарда евро. Конкретно за България сумата е 892 млн. евро и включва разноските за вложения в браншове с по-висока добавена стойност, които да наемат една част от хората, останали без работа. Тези средства биха могли да дойдат по линия на Фонда за обективен преход на Европейска комисия, който е на стойност 100 млрд евро, се показва още в отчета.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Затова са нужни съответни ограничения за преквалификация и поддръжка за намиране на нова работа на чиновниците, съкратени в резултат на поетапното закриване на електроцентрали, регистрират специалистите. Засега обаче формален проект за преквалификация на чиновниците и служащите от централата няма.

Към момента България и Румъния не възнамеряват закриване на въглищните електроцентрали, макар, че генерираните от тях загуби костват на данъкоплатците няколко стотин милиона евро всяка година, пишат още специалистите. Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 да вземем за пример желае да получи квота за контролирания пазар с цена от 139.55 лева./мВтч без Данък добавена стойност и такси, което е доста над сегашната цена, по която НЕК продава тока на електроразпределителните сдружения - 89.67 лева./мВтч.

В своя отчет специалистите показват, че закриването на най-голямата и най-неефективната въглищна централа Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 ще усили натоварването на останалите ТЕЦ-ове, така наречен американски централи, до към 80%, а това ще докара до понижаване на финансовите загуби в системата.

Също по този начин се споделя, че природният газ би трябвало да играе по-значима роля като заместващо гориво и ще има стратегическо значение за поддържане на сигурността на доставките в изискванията на растящо произвеждане от ВЕИ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР