Към днешна дата самотното родителство придобива все по-големи мащаби. По

...
Към днешна дата самотното родителство придобива все по-големи мащаби. По
Коментари Харесай

360 000 са самотни майки в България, над 70 % от тях живеят на прага на бедността

Към днешна дата самотното родителство придобива все по-големи мащаби. По данни на Български фонд за дамите, в ЕС самотните родители са 15% от общия брой на фамилиите, а над 90% от самотните родители са жени.

В България има 360 000 самотни майки, от които на прага на бедността са 72%, а близо 80% са принудени да се грижат за децата си изцяло сами, сочат европейските данни.

" В България самотните майки съгласно нас би трябвало да се назовават независими майки и в нашите очи са супер героини. Единият проблем пред, който са изправени е бедността, а другият, по-голям проблем е, че те са невидими. Рядко се случва да приказваме за тези дами и няма подкрепяща обществена система. Много от тези дами не могат да си намерят работа, тъй като няма по какъв начин да си дадат децата на детска градина или не са признати, т.е. няма обществена услуга, която да ги улесни в гледането на детето “, каза Надежда Дерменджиева, ръководител на Български фонд за дамите, представена от БНР.

Тя добави, че продължава програмата на фонда  " Шанс за невидимите супер майки ", като до момента са подкрепени 35 дами, които отглеждат децата си сами.

" Това, което е значимо за нас в тази стратегия, не е да работим за обществени помощи, т.е. да събираме детски играчки, облекла или храна, само че беше да работим за социална смяна “, добави Надежда Дерменджиева.

Български фонд за дамите разкри и незабавен фонд за подкрепяне на дамите и децата, бягащи от войната в Украйна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР