Към 15 януари се чака пета вълна на COVID-19 и

...
Към 15 януари се чака пета вълна на COVID-19 и
Коментари Харесай

Какви са разликите между грип и COVID-19

Към 15 януари се чака пета вълна на COVID-19 и хората не трябва да се отпускат доста по празниците, забравяйки за противоепидемичните ограничения. Това предизвестие насочи тази заран по тв Nova ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София доктор Георги Миндов, като уточни Нидерландия, където от през днешния ден е въведен цялостен локдаун.

Д-р Миндов обаче означи, че към момента не може изрично да се каже каква ще бъде петата вълна и дали ще съвпадне с грип, който нормално се развихря през януари.

От практиката си лекарят изясни какви са разликите сред грип и COVID-19. Основната разлика е в протичането.

Инкубационен интервал при грип е 48 часа и хората нормално се сещат къде биха могли да се заразят. Ковид се развива в рамките от 5 до 6 дни, по тази причина пациентите не знаят къде са го пипнали. Обикновено разпространяването на вирусите става в затворени пространства, в една кола с други хора, в контакт със инфектираните, даже при имунизираните.

Пр грипа внезапно, още първоначално, се подвига температура, при коронавирус се вижда лека изнемощялост, ставни болки, температура, само че в случай че пациентът няма шанс, към 6-7-ми ден може да развие пневмония.

При децата признаците са по-различни – нормално болестта стартира с гадене и повръщане. Д-р Миндов изясни, че има бързи проби и за коронавирус, и за грип. При грип има противовирусно лекуване, да вземем за пример, под формата на сироп., при Коронавирус към момента няма лекарство.

Д-р Георги Миндов подсети, че има ваксини срещу грип, както и срещу коронавирус. Наблюденията му демонстрират, че най-вече възрастни хора в рискови групи над 65 година желаят да се имунизират от грип. Подчерта, че човек би трябвало да е здрав, с цел да се ваксинира.

" Работим като коронавирус зони, само че не получаваме заплащане за това. Напоследък обстановката малко се поотпусна, пациентите са по-малко, само че дано да си съблюдаваме ограниченията и да се пазим ", предложи лекарят.
Свързани вести Омикрон проваля Коледа в Европа: Пълен локдаун в Нидерландия, да се готви Кралството Проф. Витанов: Тотален локдаун до края на годината - йок
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР