Калинки“ на печално известния бивш министър на културата Боил Банов

...
Калинки“ на печално известния бивш министър на културата Боил Банов
Коментари Харесай

„Калинки“ на печално известния бивш министър на културата Боил Банов отново жужат в министерство

„ Калинки “ на печално известния някогашен министър на културата Боил Банов още веднъж жужат в министерство.Хората на Банов са поставени на основни позиции незабавно след встъпването в служба на настоящия министър Кръстю Кръстев, който очевидно разчита на това, че тъй като никой не го познава, безобразията му в Министерството на културата ще останат скрити.

Още с назначението му на поста Кръстю Кръстев си назначава трима съветници, някогашни членове от екипа на Боил Банов – да вземем за пример асеновградчанката Амелия Гешева – някогашен зам.-министър на Банов, и Маргарита Васева – екс финансов шеф в Министерство на културата от времето на министъра с къща в Копривщица, за което бе проверяван от КПКОНПИ. На поста се се връща и Елица Пенова, която беше пиар на нефелния министър.

Интересно е, че и трите явно виреят само в Министерството на културата, и то когато Банов управлява нещата. Маргарита Васева се е пенсионирала по времето, когато на върха е скулпторът проф. Велислав Минеков. Това обаче не става инцидентно – Маргарита е освободила мястото си, до момента в който против нея тече дисциплинарно произвеждане. Явно резултат ѝ е бил прочут, само че при протежето на Банов – Кръстю Кръстев, дамата явно няма такива терзания

Не по-малко забавна е някогашната зам.-министърка Амелия Гешева. Тя е отговаряла за опазването на движимото и недвижимо културно завещание и началник на „ Норвежкия финансов механизъм “ – стратегия, по която бяха усвоени средства за печално известния план „ Ларго “ както и доста други „ язви ”.

В същото време заплащанията по тази стратегия са се потвърждавали от Васева. Припомняме, че планът за реституция на Ларгото попадна под ударите както на българската, по този начин и на европейската прокуратура. С този план беше обвързван и скандалният запис „ Ало, Банов съм “, който тогавашният министър и очеваден наставник на настоящи, даваше нареждания по какъв начин да се оформят документите по този начин, че изпълнителят да не би трябвало да заплаща за забавянето му. Нищо чудно, че първите назначения на Кръстев са две дами свързани с Ларгото.

По каква линия и кой е предложи компрометираните Банови фрагменти на министър Кръстев остава социална загадка, въпреки и с явен отговор.

Кръстю Кръстев дължи отговор и на въпроса за какво хора, свързани със скандалното харченето на пари от Норвежкия финансов механизъм, се връщат в сегашния миг в Министерство на културата?

Любопитен подробност е, че по времето, когато Амелия Гешева е началник на Норвежкия финансов механизъм, по нейно предложение за координатор на план е назначена Пепа Генчева, която е координатор и… към сегашния миг.

Интересно е, че Генчева по едно и също време с тези си отговорности е и началник на звеното за вътрешен одит в същото министерство. Така с една ръка харчи парите, а с другата сама се управлява. Освен явен спор на ползи, това е и нарушавания на чл.16 от Закона за вътрешния одит в обществения бранш.

Медийният екип на Боил Банов също е в своя напредък. Елица Пенова се изявява и сега като началник на връзките в културата, макар хилядите издънки, измежду които и страшният срам с представянето на Биеналето по Баново време – основна връзка, която е била в нейния сектор. Бившата шефа на кабинета на ексминистъра пък неотдавна пое основен пост в „ Евронюз България ”, което докара до вълна от оставки в малкия екран поради съмнения за политическо въздействие и цензура.

Дали ще се откри някой, който да отговори на въпросите?

1. С какви качества една някогашна кореспондентка от кабелна телевизия в Асеновград – Амелия Гешева, приключила си висшето обучение в Смолян, е толкоз скъпа на развиването на културата в България?

2.Защо някогашният финансов шеф в Министерството на културата по времето на която в никакъв случай не беше изхарчван бюджетът за просвета и пенсионирана, с цел да избегне дисциплинарно наказване, в този момент е върната и дава финансови препоръки на клетия министър Кръстю Кръстев?

3. Защо продължава да се толерира явният спор на ползи на ръководителя на вътрешния одит и кой има интерес безобразието да продължава?

Според информатора на Narod.bg единствената вяра да се разрие тинята в Министерството на културата е идната ротация и подмяната на политическия кабинет със знаещи и работещи за културата експерти.

Източник: Narod

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР