Калифорния е първият американски щат, който приема забрана на кастовата дискриминация

...
Законодателният орган на Калифорния стана първият в САЩ, който одобри
Коментари Харесай

Законодателният орган на Калифорния стана първият в САЩ, който одобри законопроект, забраняващ кастовата дискриминация.

Законодателите казаха, че мярката ще защити хората от южноазиатски произход, които твърдят, че са били третирани несправедливо.

Сега губернаторът трябва да реши дали да подпише законопроекта в закон. Сиатъл стана първият американски град, който забрани кастовата дискриминация през февруари.

Кастовата система в Индия датира от преди повече от 3000 години и разделя индуисткото общество на твърди йерархични групи.

Мярката, която беше приета във вторник от 31-5, беше спонсорирана от щатския сенатор от Демократическата партия Айша Уахаб, която каза, че ще добави каста като защитена категория в антидискриминационните закони на щата наред с пол, раса, религия и увреждане.

Разногласният дебат около законопроекта за борба с кастите в Калифорния Сиатъл става първият град в САЩ, забранил кастовата дискриминация Защо Западът се съобразява с кастовите пристрастия сега

"Ние хвърлихме светлина върху дълго - скрита форма на дискриминация на хиляди години, невидими окови на китките на милиони хора“, каза г-жа Уахаб, която е първата мюсюлманка и жена от афганистански произход, избрана в законодателния орган на щата.

Петима републикански щатски сенатори гласуваха против законодателството с аргумента, че дискриминацията вече е незаконна съгласно държавния закон.

Офисът на губернатора Гавин Нюсъм , демократ, каза, че ще направи оценка на законопроекта, когато стигне до бюрото му.

Някои индуски групи твърдят, че кастовата система не е сериозен проблем в Северна Америка.< /p>

Хиндуистката американска фондация (HAF) написа в социалните медии: „Този ​​разделителен законопроект, който все още имплицитно обособява/насочва южноазиатците, трябва да бъде наложено вето @GavinNewsom!“

Някои активисти далити (бивши недосегаеми) отхвърлиха тези твърдения, като казаха, че са преживели дискриминация от хора от привилегирована каста.

През 2020 г. технологичната компания Cisco беше съдена от държавата, след като двама индийски мениджъри от висшата каста предполагаемо са дискриминирали инженер далит, плащайки му по-ниска заплата.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР