Кале /Kale/, познато още като грюнкол, кейл, е растение от

...
Кале /Kale/, познато още като грюнкол, кейл, е растение от
Коментари Харесай

Кале

Кале /Kale/, познато още като грюнкол, кейл, е растение от типа Brassica oleracea, към който принадлежат още брюкселско зеле, броколи, карфиол и елементарното зеле.

Има зелен цвят и прелестен усет. То е извънредно известно, като по целия свят има разновидности в сортовете. Грюнкол необятно се употребява за салати и готвени ястия в Европа, Тайван, Съединени американски щати, Русия, Централна и Югоизточна Африка. В Япония е известна хранителна добавка.

Кале понася добре зимните температури, заради което е идеалната свежа храна през зимата, когато пресните зеленчуци са най-много от парниците. Грюнкол понася доста добре замръзването, а забавен факт е, че по-късно усетът му става по-добър и благоуханен. Смята се, че калето е по-близо до дивото зеле, в сравнение с е до питомните му събратя.

Състав на кале

Кале е извънредно богато на витамини и минерали, което го прави извънредно уместно за индивида. Съдържа огромно количество каротеноиди, витамини С, К, А, желязо, калций, манган, фосфор, мед.

Този тип зеле е богат на нишки и целулоза, а при пострадване /рязане, дъвчене/ образува сулфорафан – вещество с високи антибактериални и противоракови свойства. Кале е източник на индол-3-карбинол, който подтиква възобновяване на ДНК в клетките. Важна детайлност за грюнкол е, че съдържащите се в него витамини и минерали непосредствено се всмукват от организма.

Една порция кале съдържа към 36 калории, 40% от дневната потребност магнезий, 15% от витамин В6 и калций, 180% от витамин А, 200% от витамин С и цели 1020% от витамин К. Това му наличие го прави извънредно уместно за всевъзможни диети за намаляване.

Избор и предпазване на кале

 Зеле Кале

Кале е зимно растение. Внимавайте, тъй като, както всеки различен листен зарзават, по този начин и калето има дарба да натрупва нитрати в листата си. Когато са гледани в оранжерии и парници, този риск се покачва.

Преди да закупите другояче по този начин потребния зарзават, се убедете в изискванията на развъждането му, в случай че е допустимо. Онези, които има нараснала киселинност в стомашно-чревния тракт би трябвало да бъдат деликатни. Кале не се среща в всеобщите магазини, само че за сметка на това се отглежда доста елементарно. Единствено, би трябвало да си набавите семена от потребния артикул.

Готвене на кале

Кале се употребява както в недопечен тип за салата, по този начин и в ястия с термична обработка. Има апетитен и кондензиран усет, който може да се добави от мощни подправки – соев сос, пипер, винегрет. Отива си със мощно ароматни сирена и бекон.

Грюнкол е уместно за сотиране с чесън и зехтин. Поднесете го под формата на салата с пилешко, яйца, твърдо сирене и пресни подправки. Друга салата, която може да се сервира е с грюнкол, крутони и пармезан. Този тип зеле се готви доста елементарно и за благополучие няма заплаха да го преварите.

Готвенето на пара и пърженето едва понижават наличието на потребни субстанции в кале, само че при варене, равнищата им доста се понижава. Поради тази причина, избирайте първите два метода за термичната обработка на растението, с цел да си набавите оптимално потребни субстанции от него.

Ползи от кале

 Отслабване

Кале е с доста високо наличие на калций, заради което се предлага за консумация от възрастни хора, при които има нараснал риск от трошливост на костите. Полезен е за дами в менопауза заради същата причина. Хубаво е да се употребява от хора, които страдат от остеопороза или други болести с понижено наличие на калций.

Редица изследвания сочат, че решението на сериозния проблем остеопороза в действителност е в растителната храна. Калцият в това растение, както и постоянните физически извършения, защищават от развиването на тази подла болест.

Калето защищава от рак на кожата, гърдата и простатата. Това му деяние е допустимо, тъй като подкрепя ензимите, които работят за детоксикацията на организма и се бори с нездравословното деяние на свободните радикали.

Подобрява обмяната на веществата и може да се включи в хранителен режим против затлъстяване. Действа детоксикиращо, усъвършенства храносмилането и подтиква естествената перисталтика на храносмилателния тракт. Както стана ясно, при нарязване и дъвчене растението образува сулфорфан, който е скъпо вещество с доста високи противоракови и антибактериални свойства.

Индол-3-карбинолът в калето подтиква възобновяване на ДНК в клетките и съгласно изследвания, извършени върху лабораторни животни, има антиоксидантен, противораков и антиатерогенен резултат. Последният резултат значи, че калето попречва развиването на атеросклероза.

Вижте и по какъв начин да извършите апетитен и по-полезен чипс от кейл.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР