kaldata.comВ рамките на следващите две седмици се очаква компасите на

...
kaldata.comВ рамките на следващите две седмици се очаква компасите на
Коментари Харесай

Най-сетне идва смяната на магнитния северен полюс на Земята

kaldata.com

В рамките на идващите две седмици се чака компасите на Гринуич да се насочат към същинския географски север и магнитните полюси на Земята още веднъж да се извърнат. Това събитие трябваше да се случи много по-рано, като този път закъсня и последната смяна на полюсите е била преди 360 години. Сега времето и магнетизма ще съвпаднат.

Това събитие служи като стряскащо припомняне на обстоятелството, че магнитният северен полюс на Земята непрестанно се лута, за разика от неподвижния същински север от географския северен полюс на Земята.

Тази разлика сред магнитните и географските полюси се назовава магнитна деклинация и въпреки и да не е нещо, което визира вкички хора, тази разлика може да продължи епохи.

Заради изменящия се магнитен северен полюс на Земята, от стотици години деклинацията във Англия е негативна, което значи, че стрелките на компаса в тази страна са ориентирани на запад, когато би трябвало да демонстрират север, а не същинския север.

Но нищо не трае постоянно. Агоничната линия – невидима траектория, която свързва северния и южния магнитен полюс на земното кълбо, и която се приема за ориентира на нулева деклинация, се движи на запад с към 20 км всяка година.

С тази скорост е планувано през този месец да премине през Гринуич – историческо събитие за Кралската обсерватория в Гринуич, и един исторически миг в този развой.

„ В някакъв миг през септември агоничната линия ще срещне нулевата дължина на Гринуич “, споделя Киарън Бегън (Ciaran Beggan), експерт по геомагнетизъм от Британската геоложка работа BGS.

„ За първи път от основаването на Кралската обсерватория се следи съвпадането на географските и геомагнитните координатни системи в тази точка “, споделя Бегън.
До по кое време ще продължи събитието?
По случайност, когато Кралската обсерватория е учредена в края на 17-и век с декрет на крал Карл II-ри, компасите в Гринуич също са сочели към същинския географски север, поради нулевата деклинация.

Оттогава непрекъснатото съмнение в ситуацията на магнитния северен полюс на Земята, дължащо се на промени в състава на разтопеното външно ядро на Земята, трансформира агонитната линия. Очаква се явлението да продължи дълго.

„ Агонитната линия ще продължи да минава през Англия през следсващите от 15 до 20 години. До 2040 г, всички компаси евентуално ще сочат на изток от същинския географски север “, изяснява Бегън.

Що се отнася до по-далечното бъдеще, учените не могат да бъдат безапелационни.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР