kaldata.comЕдин милион биологични видове са застрашени от изчезване. Никога в

...
kaldata.comЕдин милион биологични видове са застрашени от изчезване. Никога в
Коментари Харесай

Доклад на ООН: Един милион видове са в опасност от изчезване

kaldata.com

Един милион биологични типове са застрашени от изгубване. Никога в историята не са били толкоз доста. Това сочи доклад на Организация на обединените нации. Оказва се, че човешката активност е виновна за това. Този отчет е от май месец, само че не е по никакъв начин неприятна концепция тъкмо през днешния ден, преди старта на новата година, да разгледаме какво написа в него.

Междуправителствената платформа за научно-политическа активност по отношение на биоразнообразието и екосистемните услуги (IPBES) прави това умозаключение на база 15 хиляди източника. Те преглеждат аргументите и следствията от промените на околната среда в последните 50 години.

Авторите вършат умозаключение, че към 25% от световните растения и животни са уязвими и могат да изчезнат. Това включва към една трета от морските бозайници и над 40% от земноводните. Дори домашните животни са в заплаха. Над 9% от домашните породи бозайници, които се употребяват за храна и земеделие, може да бъдат окончателно изгубени.

Този бърз крах на естествения свят заплашва световната хранителна сигурност и качеството на живот. Например, към 4 милиарда души разчитат на природни лекарства, които се създават от изчезващи типове. А загубите на типове, които опрашват растенията, могат да стигнат до 577 милиарда $ на година.
Идентифицирани са 5 съществени причинителя на проблемите
На първо място е потреблението на земята и водите и по-точно смяната на екосистеми за стопанска обработка. След това е директната употреба на организми за сеч, лов и лов на риба. На трето място са климатичните промени, в това число възходящите равнища на океаните и по-честите катаклизми – пожари, наводнения, суши. На четвърто и пето място са замърсяването, най-много с пластмаса, и потреблението на инвазивни типове – неместни организми, които могат да изместят или убият локални растения и животни.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Усл
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР